G.E.N.G

nuffnang

Monday, December 30, 2013

di mana sensitiviti kita chapter 2

kali ni aku nak sambung perkara yang selalu buat aku feeling hot-hot....
chapter 1 boleh refer kat entri sebelum ni -----> chapter 1

1# merokok masa amik makanan & dukung budak
masa entri sebelum ni pun aku da ckup hot-hot ngn perokok ni...
kali ni aku bukan hot-hot ngan asap rokok lagi da, tapi aku feeling hot-hot ngan abu rokok tu...
da tau nak beratur amik makanan, sedut la rokok tu smpai abes sebelum giliran nak mencedok makanan tu smpai...
ni x...mulut sedut rokok pastu tangan dok nak cedok makanan...
rokok tu kan klu da sedut, mesti ada abu rokok yg nk kena buang...
da mencedok makanan sambil menyedut rokok tu mula la dok cover2 bagi abu rokok tu bg jgn jatuh dalam makanan...
mmg pfffffttttt sgt la...kan senang hidup kalau x merokok masa nak amik makanan tu...


x mati pun kalau x hisap rokok masa amik makanan tu...tp kalau da ajal nak wt camne kan...
bagi aku, yg ni memang sgt xde adab okay!
sebelah tgn rokok sebelah tgn lagi makanan...ce kalau masa tu tbe2 ad angin ke..ad org tertolak engko ke...x ke abu rokok tu berpotensi utk terjerumus kt dlm makanan??
ok fine...makanan tu mmg la x basi on the spot but then hygiene tu berkurang la beb!
hygiene tu pe ke benda? hygiene tu maknanya kebersihan derrr...
kalau makan kt kedai, ada gak aku menyimpang cari kedai lain tp kalau kat kenduri kawen ke hape xkan nak menyimpang rumah jiran pengantin mintak nasi pulak...

tu kalau part makanan...yg lagi aku geram tu sebelah tangan tu rokok, sebelah tangan lagi tu dukung budak...
kdg2 budak tu aku rasa ada la dlm 3-4 tahun...berkepul-kepul la asap rokok tu si kecik tu da sedut...


ok fine...budak tu bukan anak aku...tapi kalau korang ni xde rasa syg kt diri sendiri skalipun, syg ler kat budak kecik tu yg kena jadi secondhand smoker...
derrr...asap rokok yg bertebaran tu lagi bahaya dari nikotin yg engko sedut tu...
esok2 kalau budak tu ditakdirkan jadi anak murid aku, xke susah aku nak ajar anak engko nnt klu asyik x datang sekolah sebab x sihat...
ok la...kalau bukan jadi anak murid aku skalipun, mesti jadi anak murid org len jugak kan...
pastu dok salahkan cekgu x pndai ajar pulak...kihkihkih...
nampak x perkaitan dia? ahhh...yg ni aku sje je pun...toksah ler serius sgt...
ikutkan ati, aku nak amik je budak tu bwk dok tempat len smpai al-bapak dia abes sedut rokok...
kdg2 puan emak budak pun mcm redha je anak beliau sedut asap rokok al-bapak tu...
next time, aku rasa aku nak bwk stok lollipop or coklat or whatever la jajan yg budak2 suka dlm handbag...pastu aku nak selit or tampal nota tulis camni kat jajan tu...

"kalau x sygkan diri sendiri, sayangilah anak anda yg kena sedut asap rokok tu...don't let your family become secondhand smoker"

hahaha...budak kalau umur 3 tahun ke bawah, dapat jajan, selalu mintak org len rescue bukak jajan dia...
kita bg jajan tu senyap2 pastu kita tengok pe respon parents dia bila dpt nota camtu...

dear smokers out there, korang nak merokok 10 kotak sehari pun aku xde hal sebab bukan guna duit aku pun beli al-rokok tu...
tp please la behave sket bila nak merokok tu...
tengok la sket sekeliling korang tu...jgn men hentam sedut rokok tu...
x macho pun kalau dok ramai2 kat meja makan pastu engko sorg2 kua kan asap rokok berkepul-kepul...sian kat jiran tetangga yg dok sebelah menyebelah hatta mereka tu bukan engko kenal pn...
bagi aku, lagi macho kalau engko cepat2 abeskan or lagi super duper macho kalau engko padamkan terus rokok tu x kira la byk lagi ke x rokok tu bila engko sedar yg tempat or waktu tu x sesuai utk merokok...

2# men hentam keluar or masuk simpang @ tukar lorong
asal nampak ada kete or moto yg gelojoh nak kua simpang je mesti org akan sebut cmni...

"aaaa...tu mesti perempuan yg drive"

chettttt....
kuang asam keping betul sesaper yg penah kua kan statement camtu...
kadang2 tu lelaki pun sepesen je wt peel gini...so, toksah nak gender bias sgt la kan...
kalau perempuan yg nampak kejadian tu, sah2 dia akan kata lelaki drive ntah pape...
kalau lelaki yg nampak kejadian tu, sah2 dia akan kata perempuan drive ntah pape...
jadi, konklusinya, lelaki or perempuan pun sama je ada kekurangan masing2...

setiap kenderaan kecuali basikal, beca, bot, kapal selam, sampan, rakit dll yg seangkatan je yg aku tau xde lampu signal...
jadi, usah ler kedekut pahit nak hidupkan lampu signal tu kalau rasa2 mcm nak keluar or masuk simpang atau tukar lorong...xde luaknya bateri kenderaan korang kalau setakat nak kelipkan lampu signal tu utk beberapa saat...


yg dari simpang nak masuk jalan besar tu pun beragak ler sket...
jgn dok men redah mengharapkan org len akan mengelak utk korang...x sopan betul la...
aku pernah kena ngn insan spesies cenggini...
da la aku yg dimarah sebab x elak dia...lokasi kejadia tgh kat selekoh...berbukit pulak tu...aku pun syg nyawa aku beb...mentang2 ler ni kawasan engko...siap mintak claim duit ubt seikhlas ati aku sebab beliau xmo ikut aku pegi balai wat repot...bukak dompet tgk ada seratus je tapi dua keping rm50...pfffftttttt....
ikhlas x ikhlas pun hulur je la sekeping sebab malas nak panjangkan cte...
yg parok aku gak sebab tayar aku pecah sebijik...calar jgn ckp ler...

3# x reti nk hulur elok-elok
yg ni pun hot-hot jugak...kalau rasa nak bagi brg kt org len tu, tolong ler hulur elok2...bukannye men campak je...
ok fine...bukan campak yg sampai terpelanting tu...

aku bg satu situasi ni la...
engko pegi makan kat satu kedai ni...perut da kenyang, engko pun pegi ler kat kaunter nak bayar...taukeh kata bil korg rm 16.50...engko pun hulur ler duit rm 20 yg kaler kuning tu ha...dapat ler baki lagi rm 3.50 tp si taukeh tu men campak je duit baki tu kat meja kaunter...maka korang perlu ler amik sekepeing2 duit tu sendri...
kalau aku ler, memang menyirap la dgn taukeh pesen camni...nak2 kalau makan pun hampeh je rasa...aku da tolong tambahkan rezeki engko wahai taukeh...pe la dosanya engko hulur elok2 duit baki tu kat aku ni haaa...
pasni memang kedai engko aku black list terus...


x kisah ler taukeh ke x...bila nak hulur barang kat org len tu tolong ler hulur elok2...
lagi2 kalau org yg akan terima barang tu lg berumur dari korang...show some respect la derrr...
kalau org yg bakal terima brg tu x kisah xde hal la...tapi dlm ati sape tau kan...
tapi kalau ngan aku, opkos ler aku sentap bila kena camtu...
kalau ler wat camtu dgn alasan takut bersentuh antara lelaki dgn perempuan skalipun, ada cara yang sesuai kan nak hulur barang tu...toksah ler tertutup sgt pemikiran tu...
yang sama2 jantina pun, xde salahnya kalau kte hulur elok2 kat penerima...
aku kalau nampak anak murid aku x hulur elok2 memang aku suruh dia pulang semula & bagi elok2...kalau x tegur dari awal, nnt smpai ke tua peel cmtu...
tangan yg menghulur itu lg baik dari tgn yang menerima...tp kalau yg menghulur pun camtu skali peel nye, mana nak nmpk baiknya kan....

ok...stop smpai sini dulu...
setiap manusia memang x sempurna tapi kita boleh berusaha utk jadi lebih baik kan?
2013 da nak sampai penghujung...jadi, sama2 lah kita berubah ke arah yg lebih baik supaya dunia ni aman....hahaha...

chill!!!

sekian bebelan dari mok cik muda remaja =)

Saturday, December 28, 2013

ditemu dan diduga

 finally!!!

tamat jugak penantian untuk ditemu dan diduga oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran a.k.a SPP...
da ler ketahuan pasal interview ni masa birthday aku...
memang superb kejutan birthday tahun ni...
lagi superb bila trpaksa ternanti-nanti dekat sebulan jugak ler...

interview tu ada 3 round...
cek nama utk first round xde...ok...relax jap..tenangkan jiwa...
masuk round 2...xde lagi...ok...xpe...relax dulu....
nak masuk round 3 je byk benor dugaan...
hari yg sepatutnya nama di'upload' tu, xde seperti yg diharapkan...
postpone sebab banjir katanya...
tggu punya tggu, termaktub ler 24 December 2013 sebagai tarikh yg keramat ler konon2nyer...
kena ke putrajaya pulak tu...huuuuuuuu....

konon2nyer pakat dengan member2 yang IV hari yg sama...
aku ler pilot utama...hahaha...bawak naza pulak tu...
meng'upgrade'kan skill memandu kenderaan size gergasi...
hahaha...aku kan berangan nak bawak lori kontenna masa sekolah dulu...
kalau bawak naza pun aku takut, acaner aku mau bawak lori kontenna tu kan....hahahaha...

sesat dlm KL tu jgn ckp ler...
berlaku jugak ler adegan sesat lagi menyesatkan ni...
konon2nyer gerak berpandukan GPS...Guna Pun Sesat...hahaha...
selama ni pg KL pn bkn aku yg drive...incik abah yg drive...
tau2 je da sampai...hahaha...

IV aku kol 7.30 kat putrajaya...
memandangkan kteorg x bermalam kat putrajaya, maka dgr azan subuh je terus berdessup gerak ke putrajaya...
terkebil-kebil lagi mata nak drive pagi2 buta camtu...hahaha...selalu time2 gni hari kelas baru nak celik mata tengok dunia...hari ni kna drive pulak....
solat subuh kat sana terus...gerak awal sebab nak senang cari parking kat sana...ye la kan...bukan aku je yg kena IV hari tu...
tambah plak ada prosedur nak masuk kompleks jabatan perdana menteri ni pun...crowded btol masa nak amik pas masuk tu...
pagi tu pulak hujan selebat-lebat alam...yg lagi best tu ntah sape pulak ler yg bawak kua payung dari dlm kete ni...
meredah hujan dengan sarung cover blazer aku je...kuyup la jugak sket2...

sampai bilik IV baru sedar aku x buat salinan utk result sem 8 aku...hahaha...terbaik btol la...
nasib bek pegawai yg bertugas semak fail tu x beriya sgt cek...so, result sem 8 yg ada pada tu, aku selit je kat salinan yg dia nak...
xpe bg yg ori pn sebab result tu blh sedut online...pasni aku nak print 10 copy pun xdek hal...

dekat kol 10 jugak ler baru smpai giliran...
lapar tu jgn tanya la...nek gastrik aku dibuatnya tggu lama gni..
stok roti plak dgn bijaknya aku tggl dlm kete...
masuk je bilik temuduga, terus kena kondem nametag masing2...
ada 5 org calon dpn panel...kelima-lima tu plak pesen nametag len2...
pot pet pot pet pasal nametag kteorg tp panel tu sendiri pun x pakai nametag....
grrrrrrr...sabar je la wei...

blazer kteorg pun kena caras...
first soalan dia tanya kenapa blazer kteorg suma ni bukaan dia x sama...
npe ada yg butang belah kanan, npe ada yg butang belah kiri...
sorg member perempuan aku pakai blazer utk org lelaki...kena spot check abes blazer dia...
pastu tanya pulak dalam blazer ada tempat letak pen x...
katanya xde poket pen tu xblh bawak masuk majlis rasmi kerajaan...

aku ni baru je abes blaja...xde lagi invitation masuk majlis rasmi kerajaan...
beli blazer pun ikut kemampuan poket sendiri je...
xde la aku nak cari tailor upah jahit blazer aku...tggu aku kije la klu nak pakai yg grand sgt tu...
aku punya blazer memang xde tempat letak pen...beli pun x smpai rm50...kikiki...
standard la budak masih belajar...toksah ler riak sgt pakai yg mahal2 kalau beli ngn perabih duit mak bapak semata-mata...
bila ditanya setiap org, selamber badak aku jawab ada poket pen tu...hahaha...
siap selak wat2 selit jari konon2 ada ler poket pen tu...
padahal dlm ati mintak jgn ler dia nak tengok depan2 poket tu...hahahaha....

abes suma point yg kteorg cakap kena caras...
sejam lebih dalam tu ada la bpe minit sgt kteorg cakap...
panel yg lg sorg tu pun xde peluang ckp banyak...
suma kena dgr pot pet pot pet panel pertama tu ha...
dek kerana meredah hujan pagi tu, al-kasut aku pun nampak x bermaya ler...
sebabak lagi aku kena...hahahaha....
siap ugut x lulus lg...
wat muka ati kering je la dgr kena provoke camtu...

harap2 sumanya lulus dan dpt posting dengan jayanya...
so, sekarang ni tggu panggilan penempatan pulak...
enjoy cuti yg berbaki xtaw la bape lama lagi ni....




muka aku da tenat sgt laparnya tu...hahahaha....

sekian dari bakal cekgu yg menanti panggilan penempatan tempat bertugas...

Monday, December 16, 2013

conteng-conteng

aku ada enam org adik beradik dan aku yg sulung...
jarak umur aku dgn adik lps aku dua tahun...
yg 2,3 ngn 4 beza setahun sorang...
yg ke 5 beza 5 thn ngn yg ke 4...
yg ke 6 plak beza 2 thn ngn yg ke 5...

since 4 org teratas ni jarak umur xde la jauh mana, memang byk jugak keje ntah pape aku buat dengan dorang ni...
antara xtvt paling masyuk dibuat opkos ler xtvt conteng2 dinding rumah...
corak contengan tu setakat tinggi masing2...sah2 la kesan conteng yg paling tggi tu keje aku sebab masa ni aku yg paling tggi...tp sekarang aku antara yg kemetot kot...hahaha...
ukur tinggi pun conteng kat dinding...
sandar kat dinding pastu tanda pakai buku baru calit pakai warna...pastu tgk bape byk beza tggi masing2...

dinding kat rumah tu satu pertiga penuh dengan karya2 leonardo da vinci to be dari kami...
sampaikan kalau nak cat baru pun, x cat keseluruhan pun...cat separuh dinding je wat ckup syarat utk cover hasil karya kteorg supaya dapat 'kanvas' baru untuk melukis...hahahaha...
seyes bangga gler ble dpt menconteng dinding tu dgn lukisan masing2...

kalau kecik2 dlu aku conteng camni
blh jadi pengganti albert einstein kot...
dan sekarang...kteorg berempat yg suka conteng dinding ni da sambung blaja dalam bidang masing2...
conteng2 dlu je sekepala tp bila sambung study suma minat lain2...
aku bakal guru...
yg ke 2 blaja dlm bidang arkitek... skrg keje sbgai arkitek sementara tggu sambung degree...
yg ke 3 blaja ukur bahan...
yg ke 4 blaja akauntan...
yg ke 5 & 6 still sekolah lagi...dorg pun suka menconteng dinding jugak tp geng dorg x ramai macam aku masa kecik2 dlu...
abah aku ckp dorg bertiga ni boleh bukak syarikat pembinaan sendiri...
sorg lukis pelan...sorg kira bahan...sorg jaga akaun...
pastu aku menambah...bia aku jadi customer first wat kan rumah aku...
hahahaha...

so, aku rasa xpe kot kalau budak2 kecik men conteng dinding ni...hahaha...
bia dia meluahkan idea dan pemikiran dia...cakap macam da ada anak je...hahaha...
yeah...aku memang ada anak...anak mata, anak tekak ngn anak murid...kihkihkih...
bia dia conteng dinding masa kecik2...tapi conteng dinding rmh sendri je da la kan...yg nak bia pegi conteng dinding sekolah ke...dinding kedai tu pe hal pulak kan...dari dia conteng arang kat muka bila da besar...
huuuuuu...mintak jauh ler weiii dari jadi kat kita semua...

kesan conteng kat dinding bukti kewujudan kanak-kanak kecik kat rumah...
majulah conteng-contengan dinding rumah untuk kemajuan bangsa di masa hadapan...

.I.B.U.

tanpa ibu, xde la kita atas bumi ni...
aku bersyukur aku masih mempunyai ibu pada usia aku 23 tahun ni...
ada orang lain yang da xde ibu sejak kecik lg...
ada yang masih ada ibu tetapi perlakuannya seakan-akan tidak mensyukuri nikmat yang diberikan...


bila tengok gambar ni, aku sedar yang sepanjang aku hidup 23 tahun ni, aku rasa aku pun selalu buat ibu aku susah ati memikirkan pasal aku...

dulu masa aku darjah satu, sekolah sesi petang kat sekolah yg ibu ngaja...
pergi sekolah naik bas awam...kena naik 2 buah bas...aku x igt sebab pe...
pernah skali tu masa nak pergi sekolah hujan lebat...basah kuyup uniform aku...sebelum nak ke sekolah, ibu bawak aku pegi kedai baju beli seluar track ngn tshirt utk gantikan baju sekolah aku yang da basah lencun tu...maka hari tersebut aku jadilah makhluk yang aneh kat sekolah sebab aku sorang pakai baju sukan...hahaha...tapi aku tau ibu buat camtu utk elak aku kesejukkan dengan uniform aku tu...mau x sejuk kalau aku pakai pinafore masa tu...kalau baju kurung tu tertutup la sket kaki dalam kesejukan tu...

masa aku darjah 3, ada satu saat tu aku teringin sangat makan jemput2 a.k.a cekodok...aku mintak ibu buatkan tapi ibu busy...aku mintak kat abah tapi abah pun tgh busy...maka, aku pun memandai la campur bahan2 buat jemput2 tu...yang bijaknya tu, aku menggoreng dalam periuk saiz utk masak sebungkus megi...konon2 nak tiru mcm chef wan menggoreng dlm periuk...padahal tu memang alat khas utk menggoreng cuma rupa dia mcm periuk...sebab haba terperangkap dalam periuk tu, minyak tu meletup dan minyak terpercik kat tangan kanan ngn sikit kat muka aku...sakit woooo kena minyak panas...aku basuh cepat2 tgn aku sebab panas...tapi sakit x surut jugak...

sebab takut kena marah sebab memandai masak sendiri, maka aku amik towel kecik cover tgn aku mcm pelayan kat hotel tu...mlm tu plak aku pilih baju lengan panjang...tp towel still x tinggal...cma aku akan marah kalau adik aku langgar tgn aku...aku ni mmg dari kecik ada habit suka main ngn towel tp waktu nk tido je la...sebab aku ke hulu ke hilir ngn towel hari tu, maka mendatangkan curiga kt ibu aku rupa2nya...naluri seorang ibu beb...tau je anak dia sakit...rupa2nya tgh aku tido mlm tu, ibu usha tgn aku...da menggelembung rupa2nya kesan melecur tu..esok pg tu aku kena marah sebab x bgtau ibu yg aku kena minyak panas...huhuhu...ibu bagi ubat utk aku sapu kt tangan aku...marah2 pun ubt kasi jugak...marah bukan tanda benci tp tanda syg...

masa aku darjah 6, da dekat nak upsr, aku kena chicken pox...ada dalam 2-3 minggu lagi kalau x silap aku...masa ni kat rumah aku da penuh dgn virus chicken pox ni...suma org da kena kecuali ibu ngn sorang adik aku...aku pulak kena masa trip yg last...hahaha...pembawa penyakit tu kat rmh ialah adik lelaki aku, didi...second round kena kat si angah ngn sorg adik aku...last trip aku, abah ngn sorg adik laki...kteorg yg last ni truk jugak la demamnya sampai nak telan makanan pun susah...syukur ibu x kena chicken pox cam kteorg jugak...klu x, sape la nak jaga kami yang berjemaah sakit ni...

masa aku form 2, aku injured lutut...teruk la jugak sebab tulang lutut kiri aku bergerak dari kedudukan dia...ce cantumkan dua penumbuk korang...bila tercantum tu gambaran lutut yg normal...pastu gerakkan sket penumbuk tu ke kiri or kanan...camtu la yang terjadi kat lutut aku...kejadian ni berlaku waktu petang lepas aku da tepu study utk exam...actually masa ni tgh exam pertengahan tahun...petang tu aku main badminton dengan adik...siap aku smash je terus aku terjatuh...nak bgn memang susah...terus masuk rumah...sakit2 pun aku bantai jalan gak slow2...malam je lutut aku da bengkak mcm hape ntah...nak berjalan pun kena papah da masa ni...

ibu carikan tukang urut malam tu jugak...jumpa tukang urut, dia bgtau aku ni bukan masalah urat...mungkin ada jadi pape kat tulang...ibu letak daun hape ntah untuk surutkan bengkak...seminggu jugak la aku x blh jalan secara normal...paut kat dinding nak g mana2 dlm rumah...kesannya sampai sekarang aku x boleh nak lasak sembarangan...kalau x, alamatnya tulang aku melencong lagi la...bila aku bgtau ibu aku akan pergi camping je, dia akan risaukan lutut aku...dlu masa xdpt plkn, abah sje suruh aku try wt rayuan tapi ibu x bg sebab lutut aku ni x normal da...sakit woooo bila lutut tu melencong semula...ada gk dalam 3-4 kali lutut aku melencong semula lepas kejadian tu...

masuk form 4, pertama kalinya aku tinggal jauh dengan family sebab aku dapat sambung blaja kat mrsm...aku dapat mrsm kuala terengganu....dalam 6 jam jugak la dari rumah aku...homesick tu jgn ckp la...aku sje wat2 mcm xde pape feeling bila tgk kwn2 dpt balik hujung mggu...aku kalau nak balik memang x berbaloi sebab penat atas bas je nnt...pertama kali balik rumah naik bas, aku x amik bas yang direct sampai temerloh sebab bas tu trip kol 12 tgh malam...so, aku amik bas ke kuala lumpur pastu turun kat r&r temerloh...mujur ada kawan skali...mau ibu x risau takut kteorg ni terlajak ke KL...

da form 5, ntah pe pasal result aku cam harem...kalau tiap kali exam tu mesti ada je paper yang aku fail...kalau x maths, add maths or kimia...bila tepon ibu & ibu tanya camne result exam je, sumpah aku rasa berat ati gler nak bgtau aku fail...nak temberang memang x dpt la sebab result tu nanti akan diposkan ke rumah...ada kesayuan pada nada suara ibu bila aku bgtau aku ada fail...bila nak spm, aku demam panas...seksanya la rasa jawab exam masa tu...bila result keluar, walaupun x dpt straight A, aku rasa bersyukur sebab aku lulus semua subjek...walaupun xdpt straight A, aku bersyukur sebab still dpt byk tawaran sambung belajar...aku dapat tawaran ke uitm, MSU, matrik & ipg..at least, aku xde la mengecewakan ibu sgt sebab xdpt straight A...

abes spm, aku pilih utk sambung blaja kat matrik sebab offer letter yang aku dpt bukan bidang yang aku minat...aku dapat matrik kuala pilah...lebih kurang dua jam je dari rumah...walaupun jarak nampak dekat, aku pernah amik masa hampir 6 jam untuk sampai rumah...masa tu aku bertiga dengan kawan utk balik hujung minggu...memandangkan tiket bas direct sampai temerloh cuma ada satu, kteorg x amik bas tu...cuba untuk balik dengan cara lain...pilihan yang ada masa tu cuma bas awam utk smpai ke kerayong...kt kerayong tu memang buntu gak memikirkan cara untuk sampai ke rumah...ibu kat rumah memang da risau sebab aku terkandas tgh jalan...sudahnya, kami tahan bas express yang nak ke temerloh yg kebetulan lalu kat situ...sampai jugak la akhirnya ke rumah masing2...

aku kat matrik 2 bulan je...pastu dpt offer masuk ipg...sem akhir foundation, aku fail paper calculus...ibu abah memang susah ati dengar berita tu...sebabnya kat sini kalau da fail, repeat paper mesti kena kasi lulus...kalau x, kena kick dari ipg...nak2 pulak dalam 7 org yg fail tu, aku sorg je gadis malaya...huuuuuu...sedih woooo...sebab aku xnk ibu abah susah ati, aku fight jugak bagi lulus...masuk degree, skali lagi ada paper calculus tp opkos ler lagi susah dari abad foundation tu...selalu je aku mengadu susah ya ampun paper ni...aku mintak ibu doakan supaya aku x fail lagi...alhamdulillah, aku berjaya melepasi halangan...

masa kat ipg, kadang2 aku balik terengganu naik bas dari johor iaitu kampung belah abah aku...pernah skali tu, aku tertinggal bas masa tengah berhenti rehat kat r&r chendor...meraung2 aku nangis masa tepon ibu abah bgtau yg anakanda dia yg sorang ni terkandas kat r&r..kalau terkandas kat terminal bas tu, panjang jugak la akal aku nak wat camne...family aku plak masa tu still kat johor otw utk balik ke pahang...kalau speed laju camne skali pun, bukan kejap nak datang rescue aku kat sini...yg wat aku meraung tu sebab laptop ngn projek assignment aku ada dalam tu...nasib bek la pak cik mak cik yg meniaga kat situ tolong aku carikan bas lain utk tumpangkan aku sampai terengganu...memang xde rasa malu langsung aku menangis kat khalayak ramai masa ni...mcm bdk kecik nangis sebab x dpat beli mainan kat pasaraya...bila aku da selamat sampai, barulah ibu lega...lepas kejadian ni, setiap kali aku naik bas, ibu akan pesan supaya aku x kena tinggal bas lagi...

kisah HERO pulak menggambarkan betapa kasihnya ibu dan abah pada aku untuk memudahkan aku untuk menjalankan praktikum...tambah pulak awal tahun memang nak pakai banyak duit untuk byr yuran sekolah, baju sekolah adik, duit poket utk adik2 ngn aku sebab al-elaun belum masuk...roadtax al-kereta kat rumah pun mampus hujung tahun...

first time aku drive dari terengganu balik ke pahang, mcm2 insiden jadi sepanjang jalan...kisah tu boleh baca kat sini ----->kisah driver...setiap kali aku da sampai terengganu, aku akan tepon puan ibu untuk memaklumkn yg anakanda dia da selamat smpai...masa tgh cakap tu jugak la ibu akan kira bpe jam perjalanan aku...sebabnya kalau aku sampai awal dia risau anak dara dia ni merempit atas jalan...ibu pernah tanya bpe speed selalunya bila aku bwk kete...aku dengan rasa x bersalahnya jawab kdg2 110 km/h...terkezut ibu aku dgr sebab dia bgtau dia drive x pnh cecah sampai 100 km/h...maka utk sedapkan ati ibu, aku pun ckp la aku drive ikut speed tmpt yg aku lalu...kalau 80 je limitnya, xde la aku nak bantai bwk smpai 110 jugak...nanti kena saman kan susah...pastu aku bgtau la kalau slow sgt nnt susah nak potong kalau ada lori panjang2...ibu cakap ikut je la lori tu...kikiki...aku jawab lagi bukannya aku tau lori tu nak balik temerloh jugak ke x...lg satu ngntuk woooo follow lori ni...nanti sampai malam pulak kan susah...so, jgn la rasa kedekut utk tepon ibu abah kat rumah utk maklum korang da sampai destinasi...lg2 kalau yg jauh2 tu...kesian depa susah ati nak tau keadaan kte ni selamat smpai ke x...

da nak ngabes blaja, aku kena tahan kat wad pulak sebab tonsils...kisah tu boleh usha kat sini -----> warded due to tonsils...kol 3 pg aku tepon ibu bgtau aku ada kat hospital tgh kena masuk air...nak cakap tu pun susah sebab tonsils bengkak...dkt kol 7 pg aku tepon ibu semula bgtau aku da blh balik rumah cuma kondisi bdn aku still x sihat sepenuhnya lagi...rupa2nya ibu da standby utk amik bas ke terengganu pagi tu sebab risau xde org jga aku kat hospital...ibu pun risau ngn keadaan aku utk drive balik rumah...tapi aku yakinkan jugak ibu yg aku blh drive balik...dengan demam panas, tekak yg still bengkak lagi tu aku drive jugak balik rumah...smpai rumah mcm nak pengsan rasa penat yg amat sangat...salam ibu pun ibu smpai tegur yg bdn aku panas sgt...

seminggu ibu masakkan bubur utk aku makan sebab aku x mampu nak telan nasi...bgn kejutkn subuh pun ibu akan pegang dahi aku cek demam aku...lepas seminggu tu, nak wat follow up kat klinik...aku yakinkan kat ibu yg aku mampu drive sendiri pergi klinik...xmo wat ibu risau kat aku...seminggu aku terbaring je sebab ubt2 tu wt aku tido...kalau ibu ada urusan kat luar pun, ibu masakkan lunch siap2...selalunya aku yg akan masak tp seyes masa ni aku x mampu nak wat...elok dlm seminggu baik dari tonsils, kelenjar kt leher pulak bengkak...kesian ibu susah ati aku selalu x sihat camni...

kalau nk diikutkan, aku rasa byk lagi bnda yg aku da wat ibu risaukan aku...nama je anak sulung tp aku rasa aku ni lambat berdikari...

sape2 yang masih ada ibu, hargailah ibu anda sebab apabila ibu sudah tiada, kita akan hilang satu keberkatan dlm hidup iaitu doa seorang ibu...
kalau yg tinggal jauh dengan ibu tu, pe salahnya skali skala tepon ibu kat rumah...sembang2 ngn ibu korang tu...setidak-tidaknya, ibu korang tu tau yg korang ni sihat...ckup makan...cukup pakai walaupun jauh dari dia...jgn tggu poket da kering baru nak tepon...
bila diri sendiri da jadi mak ayah nanti, barulah kita akan sedar betapa susahnya mereka nak besarkan kita... *ayat mcm da ada anak je...kihkihkih...* ni pun berdasarkan pemerhatian aku kt sepupu sepapat ngn member2 yg da ada anak sendiri..
bagi yang da takde ibu, byk2kn doa agar mereka ditempatkan dalam kalangan org yg beriman...

mode sebak bila blogwalking hari ni asyik jumpa kisah sedih pasal ibu blogger2 ni...

Sunday, December 15, 2013

transformation!

yeah!
sejak masuk musim jadi penganggur kehormat ni, syok pulak mengimbas kenangan zaman belajar...
5 tahun setengah kot...tambah 2 tahun kat mrsm sebelah tu ha...
total up hidup aku dihabiskan kat terengganu lebih kurang 7 tahun setengah...
kalau cakap aku bkaja kat terengganu 7 tahun setengah, mesti ada yg igt aku amik medic...
wakakaka...medic tuuu...
tapi time cuti, xde la aku nak melangut kat terengganu jugak kan...
nak kena telan ngn batu belah batu bertangkup ke pe x igt family...hahaha...

dulu mula2 masuk ipg, tahun 2008...
imej budak skola mmg x abes lagi kot masa ni...
bila aku tengok muka sendiri kat cermin, aku sendiri macam x caya muka selepet ni jadi cikgu dalam masa lima tahun setengah lagi...
lecturer yang mengajar pun cakap muka kteorg ni sgt la innesen (innocent) lagi...
muka budak2 skola...xde lagi muka mcm cekgu cekgi...
lecturer tu ckp tggu la setahun dua lagi nanti mesti suma da berubah...




yang ni masa 2008...first time sampai kenyir...excited kemain nak ke sini sebab dapat merasa naik bot...hahaha...jakunis yg amat...
masa ni kat ipg hanya dibenarkan pakai tudung kaler putih or krim je...bapaks ler sadisnya...
aku ni da la kategori jenis kulit x brape nak cerah la jugak...sebab tu aku sgt x suka pakai tudung kaler ni...tp rules punya hal, layankan saje la...

kasut yang aku pakai tu la pakai pergi jogging...pergi aktiviti ko-ko...kelas pj...dan juga xtvt rayap-merayap sebab aku xske pakai sandal, heels dan yg seangkatan dengannya... (masa ni la...)
ni namanya kes malas + kedekut + konon2 jimat...hahaha...
tp dalam ati ada gak niat nak tukar sket penampilan bagi ada rupa macam cekgu sket...bagi nampak ayu jelita la konon2nyer...ayu jelita celah mana pun aku xtaw la...perangai pun kasar...hewhewhew...


yang ni tahun 2009...sedikit tembam masa ni kesan daripada kegiatan x bermoral lepas SPM dulu...
dekat setengah tahun dok sje2 kat rumah...amk kelas kursus komputer...tu pun ada dalam 3 bulan...tu pun bukan hari...hari2 yang lain memerap dalam rumah utk xtvt kunyah-mengunyah...nak keje maleh...maka ni la hasilnya...tgk la makan pun kfc...mau x tembam kan...


ni cubaan utk meng'ayu jelita'kan diri...hahaha...men lilit2 tudung sket masa ni...kalau x aku selempang kat bahu je...nampak cerah tu efek flash kamera ye...xde maknanyer muka aku selepuk putih camni...penuh nota kat dinding...buku pun selambak...rajinnyer beliau...wakakaka...


ni tahun 2010...da kurang sket ketembaman akibat dari penyakit gastrik...bukan aku xmo makan tp bila da start tahun degree ni, keje banyak sebab awal2 ni banyak paper...makan tetap makan tapi x berjadual...maka, dapat ler penyakit ni...
kalau dpt close up sampai kaki, masa ni aku still xmo pakai kasut mcm perempuan2 ayu jelita selalu pakai...hahaha...seyes aku x suka sebab aku rasa cepat penat nanti...


penghujung 2010...cubaan meng'ayu jelita'kan diri dengan shawl...wakakaka...step by step yerp...baju otai lagi tu...hahaha...


2011...aku rasa masa ni da mula nampak tua sket sebab da umur 21...hahaha....


kasut da pandai pilih pakai yg ada heels sebab konon2nyer xnak bagi nampak kemetot...beg still galas kat blkg lagi...no handbag yet during this time...lagi suka pakai beg galas sebab aku ni selalu ditugaskan amik gambar bila ada xtvt kelas...lagi senang nak menyumbat peralatan...yg aku pegang tu tripod kamera la...

 

aaaaa...tudung pesen pakai awning ni la paling aku x suka...
1# fesyen org malas...main sauk je...
2# aku rasa tua gler tgk muka sendiri dengan tudung cmni...hahaha
3# tudung ni boleh wat satu gaya je...
alasan je tiga tu...padahal kalau da terlambat pergi kelas tu pejam mata je sarung tudung cmni...hahaha....

2011 tahun yg aku kena maintain berat badan sebab kalau x nanti al-uniform di atas jadi sendat nanti...seluar uniform tu je da byk kali tukar sebab x muat...hahaha...lagi pun tahun 2011 ni la tahun yg penuh dgn xtvt pengakap...


2012...da blaja jadi pinky...wakakaka...dlu aku xske pakai pink sebab rasa jambu...tp sebab nak menjalankan misi meng'ayu jelita'kan diri, cuba2 la sukakan pink...tapi mmg x la aku nak sauk pink dari atas sampai bawah...hahaha...


2012...imej pertama sebagai cekgu cekgi...first praktikum la katakan....


penghujung 2012...misi meng'ayu jelita'kan diri hampir nak jadi tp part jam tangan mmg fail lg...jam besau gedabak tu jugak jadi idaman aku...


2013...tudung ala2 jersi JDT gittew haaa...spec pun da bertukar...tukar spec pun sebab spec kena hempap dengan gergasi masa tido...da senget benget jadinya...


haaaa...td aku kondem sgt tudung sauk kan...kalau aku sauk tudung cenggini pergi sekolah selalunya memang ada sebab tersembunyi...malas adalah salah satu sebabnya...


ending 2013 di ipg...baru lepas tamat bentang kajian...misi meng'ayu jelita'kan diri hampir berjaya...
checklist :
1# pakai tudung warna selain dari putih atau hitam - done
2# x men selempang tudung sembarangan - done
3# pakai baju kurung - done
4# pakai kasut tinggi - done tapi x nampak dlm gambar
5# handbag - done...da ada koleksi 3-4 buah...wakakaka...
6# pakai jam perempuan - never...aku x suka! hahaha...


stok muka cikgu disiplin sekolah...wakakaka...

sekian kerapuan akibat ketepuan hidup mengangguran...

Saturday, December 14, 2013

masakan rimba

weeeehuuuuu...

masakan rimba ni adalah salah satu aktiviti unit beruniform...
since aku ni pengakap, mmg masakan rimba ni xtvt wajib la...unit beruniform len aku x sure camne pelaksanaan dorang...

masakan rimba yang aku nak share ni berasaskan telur dan kentang...


yang ni berasaskan telur semata-mata...agak rumit nak buat yang ni...
firstly, telur tu kena tebuk sket cam dalam gambar tu...pastu, cari tanah jenis tanah liat & balut keliling telur...balut jangan nipis sgt sebab xnak bagi kulit telur tu retak...kang kalau da retak, mengalir kua pulak isi dalam tu ha...
tanah tu basah2kan sket bagi lekat ngan telur...
pastu bakar guna bara cam dalam gambar tu...


yang ni pulak berasaskan telur dan kentang...
cara nak buat dia mula2 kena guna kentang yang size besar...saiz kentang bergantung dengan saiz telur...
mula2 kerat dua kentang...jgn kerat ngam2 sama besar...kerat macam dalam gambar tu...lebih kurang 1/4..yg kecik tu nk guna wat penutup...

pastu, portion yang besar tu kasi korek isinya supaya nanti muat utk masukkan telur ke dalamnya...
korek tu jgn sampai nipis sangat dinding kentang tu...agak2 x tebal sgt...x nipis sangat...kalau tebal sgt nnt telur lambat masak...kalau nipis sgt nnt hangus kentangnya...
nak lagi selamat, balut dengan aluminium foil...
tapi yang ni xde balut2 sebab stok x disediakan penganjur...
masa ni ada pertandingan masakan rimba...


ni la hasil masakan di atas...
agak tasteless sebab penganjur x bagi serbuk perasa or garam...
tapi bila makan ramai2 ngn team member ni, yg tasteless pun rasa sedap semacam...kihkihkih...

---------------------------------------

masa praktikum 3, penasihat pengakap mintak cadangan wat masakan rimba...
so, aku suggest la dua masakan yang aku da buat ni...
since ni untuk budak2 sekolah rendah, maka xtvt memasak telur guna tanah liat tu agak x sesuai dgn mereka...
kang ada pulak yg termasukkan tanah dalam telur tu...lagipun nak tebuk telur tu bukan senang...
berderai telur tu nanti dikerjakan budak2...


sesi rewang korek kentang masing-masing


hidden kentang on fire...hahaha...
kentang ni suma berbalut dengan aluminium foil bagi mengawal tahap kerentungan beliau...


da macam ketua chef rewang masak gulai kawah...


baju hijau tu salah sorang penasihat pengakap sekolah...
gua cuma penasihat pendatang sementara...kihkihkih...


suap pun x pandang kiri kanan da...


ready to eat...

gambar sendirik memang x banyak sebab aku yang tukang amik gambar...
aku ngn partner gak tukang bg arahan kat budak2...
kussss semangat...
bdk2 ni sangat excited sebab dapat memasak...

x sia2 jugak la ilmu yg aku dapat masa camping dulu...
dapat gak aplikasi utk xtvt ngn budak2 ni...
nak camping lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...........

sekian laporan dari balai berita.... =P

menguji tahap pemikiran anda

aku sebenarnya x tau nak bagi tajuk hape...

ada satu ujian ni untuk test bape umur pemikiran kita...
kira nak uji la korang ni berfikir mcm org tua ke..mcm budak2 ke...
ujian ni org jepun yang buat...tapi test ni dibuat dalam bahasa inggeris la...
kalau buat dalam bahasa jepun cmne nak jawab kan...

sebelum try tu, konon2 berharap la yg umur pemikiran aku ni muda la setahun dua dari usia aku...
hahaha...jenis x percaya diri sendiri da semakin tua...
jawab punya jawab, dapat la keputusannya...


hambik kau....

umur 23, mental age pun 23...
level average..kira aku ni x ckup matang lg katanya...
ada feeling2 sweet seventeen lg barangkali...
hahaha...
kira ok la tu kan...
ada member2 fb aku yg wat test ni umur 23 dpt mental age 40...
huhuhu...matang sgt pemikiran dia ek...

nak tau tahap pemikiran korang umur bape, bolehlah cubi uji try test kat sini -----> MENTAL AGE TEST

sekian, dari kaunselor x bertauliah!!!
peace yaw!

Thursday, December 12, 2013

al-kisah telur ayam

sebelum tu, ce perhatikan kitaran hidup anak ayam masa dalam telur ni...


sebenarnya, bila aku terjumpa gambar ni, aku teringat al-kisah pasal telur ayam...
aku xtaw nak kata kelakar ke...geli ke...teruja ke...seram ke hape...sebab macam suma feeling tu combine skaligus...

seminggu sebelum aku mulakan latihan internship kat sekolah PRAKTIKUM 3 untuk sebulan, mentor aku invite aku ngn partner praktikum utk join camping sekolah...tapi partner aku x dpt join sebab ada hal lain...maka sendirian la aku ke site camp...memandangkan aku terlalu free sampai xtaw nak buat pe hujung minggu tu, maka, aku pun on je la join camping tu...hahaha...ayat sarcastic gler free sampai xtaw nak buat hape...padahal thesis pun aku x cuit lagi masa ni...bapaks ler malas nak mula...

camping ni memang feveret aku...tp kali ni bukan aku jadi peserta camping tp kena jaga budak2 camping...disebabkan jadi penjaga kanak2 ini, cekgu cekgi perempuan yg bermalam x tido kat khemah tp tido dalam kelas pra sekolah...kira hampar toto pastu tido lambak je...hahaha...mcm la ramai sgt kan...kurang sket feeling camping sebab xdpt tdo kat khemah...ikutkn hati mmg aku nak tdo dlm khemah tp xde penteman...dok dlm khemah ni dpt 3-4 org pn jadi da...tp nak wt cmne kan...xde geng sekepala mau ketiduran dlm khemah...


cekgu yang gayat test power jambatan gantung utk gugurlz...konon2 nak tunjuk cara betul nak melangkah atas tali...tp dalam hati punya la cuak sebab gayat...lagi satu...sebenarnya xde la tggi mana pun benda alah ni...hahaha...aku je yg over sebab penakut sgt...


haaaaa...mana al-kisah telur ayam??
hahahaha...

al-kisah telur ayam tu di sini haaaa.....

standard la kalau camping mesti ada pertandingan memasak...since aku pengakap, maka aku menyibukkan diri kat team pengakap la masa pertandingan ni...team pengakap ni pulak satu2nya team yg xde gugurlz...suma boboiboy...punya la excited muka masing2 nak memasak...anak2 bujang ni kdg2 jarang kat dapur...bila dpt peluang memasak tu, excited kemain...

tema menu pertandingan ialah mee...cikgu2 dorg da prepare siap2 bahan2 utk masak...masak 2 menu isitu mee goreng ngn mee rebus...telur ngn ayam suma da siap rebus...bahan2 len pun suma da prepare ckup2 utk masak 2 menu ni...tggl nak split dua je sebab team memasak ada dua jugak...

since bdk2 ni kata cikgu dorg da ajar cara nak masak, so, aku tlg tgk2kan dorg je la sebab risau dgn tahap ke'excited'nan dorg utk memasak...


brader yg pakai baju merah jam hitam tu ketua chef utk mee rebus



brader yg pakai baju putih line kuning kt bahu tu ketua chef mee goreng

aku cek btol2 step dorang masak utk pastikan kebersihan terjaga...sebabnya aku pernah jaga bdk camping sekolah sebelum ni camping jugak...dorang wt karipap tp yg menguli tepung tu ramai bonar utk sekeping karipap...mmg kusss semangat la nk telan...hahaha...

lepas siap2 masak, telur yg da direbus tu nak kasi belah letak dalam pinggan mee goreng...masa ni aku dok usha chef mee rebus memasak...tiba2 kecoh jap dapur pengakap...

anak murid : teacher! teacher! telur yg ni ada anak ayam la teacher...
aku : ha? biar betul? bak sini teacher tengok...

sekalinya betul dalam telur tu ada anak ayam...kalau tgk gambar kitaran hidup telur ayam tu, telur tu da stage akhir...da xde langsung telur kuning tu weyh...

aku : dah...g buang telur tu...g buang dalam tong sampah besar sana...
anak murid : teacher xnak amik gambar dulu ke telur ayam ni?
aku : dah2...teacher geli la nak tgk...g buang cepat!

hahaha...seyes aku geli tgk telur tu...tp ikutkan hati mcm nak amik gambar gak tp level geli tu melampau sgt...lg geli bila membayangkan telur tu da selamat direbus dgn telur yg lain...hahaha...masak agaknya anak ayam dalam telur tu...


mee rebus hasil air tangan anak bujang 


mee goreng hasil air tangan anak bujang

at the end, one of this menu menang pertandingan memasak...x sure team mana tp dengar2nya mee rebus menang...suka sangat tp lagi rasa nak suka bila mengenangkan kejadian telur ayam tu...


muka cekgu yg excited sebab tgk bdk2 ni memasak...

sekian, dari dapur masterchef yg x master lagi
Copyright (c) All Right Reserved by garisanhorizon.blogspot.com