G.E.N.G

nuffnang

Friday, May 31, 2013

setiap insan ada sisi gelapnya

da tgk video terbaru matluthfi?
ala yg tajuknya sebelah sayap tu...
video terbaru ni memang awesome sgt...
simple tp bg makna yg mendalam...
kalau belum tgk lg, jom tgk dlu video ni...



da abes tgk??
so pe pendapat korang??

bagi aku, lepas tgk video ni, pe yg aku dapat simpulkan ialah klu kita nak bagi nasihat kat org len, jgn show off sgt diri tu konon mcm good2 jer...
everyone did mistakes..no one is perfect...
so, kalau ada antara kengkawan kita yg tersasar tu memang normal la...
bukan ler aku nak suruh suma kengkawan aku tersasar bg semua jadi super normal...
mampus la...
tapi memang lumrah dlm kehidupan kita memang xkan lari dari buat kesilapan...

dlm video ni ada 3 watak utama...
mat luthfi, reefqy & ihsan...
mat luthfi ---> sorang member yg berusaha nak bwk kwn dia, Ihsan ke pangkal jalan
reefqy ---> ketua usrah..housemate mat luthfi ngn ihsan...
ihsan ---> kaki botol...

reefqy sebagai ketua usrah, nak jaga imej baik dia...xmo ada kaki botol as his housemate...
niat dia asalnya memang nak Ihsan tu berubah tp cara dia yg bajet good2 sgt tu x seswai dgn Ihsan yg da memang bermasalah tegar dgn arak...
cara dia too harsh utk org yg da memang kritikal bermasalah...
tp, sorg lg housemate dia yakni mat luthfi, sgt menentang dgn cara si reefqy ni...
reefqy terlalu menjaga reputasi baik dia as ketua usrah smpai terlalu mendesak nak Ihsan ni berubah...
Mat luthfi cuba mendekati Ihsan secara perlahan...tukarkan isi kandungan arak tu dgn air jus...nampak mcm teguk arak tp sebenarnya content dlm tu air jus...
slow2 Ihsan tu blh kurangkan ketagihan dia pada arak...

since everyone did mistakes, kita xblh la senang2 nak menghukum seseorg tu...
kita bukannya Tuhan utk menghukum org lain yg wat salah tu sewenang-wenangnya...
cuma yg penting, cara kita utk berdiplomasi dgn si pelaku salah tu...


org tu kalau dah sah2 penagih dadah tegar, kalau korang dtg pergi serang maki hamun penagih tu suruh dia berubah, korang rasa dia nak ke tgglkan dadah tu??
kalau kena kat aku pun aku xmo berubah kalau nak suruh aku buat baik tapi serang aku ngn cara kasar nk mampuss...hahaha...
dalam mimpi pun belum tentu aku blh berubah kalau caranya kasar camtu...

aku tukar dgn contoh lain...
korang da memang hari2 makan nasi...
tiba2 satu hari korang kena berpindah kat satu tempat yg makanan rujinya biskut ngn roti...
korang rasa, korang mampu ke hidup nak telan biskut ngn roti hari2 sedangkan korang sebelum ni makan nasi paling tak pun dua kali sehari??
for sure la korang rasa perit gler kan??...
korang pun mesti ada bekalan beras stand by utk berhadapan dgn situasi baru...
slow2 korang kena tgglkan nasi sebab tempat baru korang kena makan biskut ngn roti...
tambah plak susah nak dptkan beras kat tmpt baru tu...

kita andaikan nasi tu sebagai kesilapan kita...
biskut dgn roti sebagai perubahan yg kita kena capai...
stok simpanan beras sebagai nasihat yg diberi...

sebab da selalu amalkan makan nasi, satu masa kena berubah dgn makan roti dan biskut...
tapi korang ada stok simpanan beras utk slow2 korang tgglkan nasi...
da selalu amalkan yg kebiasaannya, nak berubah x blh nak berubah secara drastik...
susah kan??


aku sendiri pun ada pengalaman jadi org yg bermasalah ni...
masa sekolah dlu, lagi nak dekat ngn SPM, ntah npe aku jadi malas sgt...
blaja xblh nk fokus...wat keje main2 je...
bila aku fed up nk study, aku g tdo...
paper matematik ngn kimia keje nak fail je...
padahal aku blaja dlm kelas yg ke-3 drpd 20 kelas...
hahaha...bykkan kelas kteorg??
ranking aku dlm batch pun memang ler bukan yg top 10 tp top 200 tu ada la kot...hahaha...sebabnya batch aku dlu dkt 500 org...

tp ckg matematik ngn kimia aku xde la men sembur aku ngn result aku cmtu...
yg plg awesome ckg matematik aku...
exam aku keje nak fail je...kalau lulus pun ckup2 makan...
aku pun x taw npe aku lemau gler masa ni...
padahal classmates len suma dpt A...
mana x aku ni jd special case dlm kelas tu...

tiap kali waktu matematik, aku kena pindah tempat...
aku kena duduk sebelah ckg kat meja guru...
masa ni silibus da abes, so tiap kali waktu matematik, byk wat latih tubi je...
aku pun kena wat gak latih tubi yg sama tp yg specialnya aku wat sebelah cikgu...
satu2 aku tulis tu cikgu perhati...
salah sket je, cash aku kena ketuk tgn aku...xde tangguh2 tggu aku siapkan keje...hahaha...

cikgu tu akan betulkan step by step mana2 part yg aku salah...
xde la dia nak tengking2 marah aku sbb selalu buat salah...
kena ketuk tgn sket2 tu bese la...ketuk2 manja gittew...hahaha...
aku bukan ler lumpy sgt smpai x paham satu pe pn yg cikgu ajar...
aku dpt result ke laut tu pun sbb aku byk cuai...
berkat cikgu tu sabar ajar aku, at last aku dpt A1 utk paper matematik...
even aku x la dpt straight A, tp aku puas hati sbb adanya cikgu yg x putus2 bagi tunjuk ajar kat aku...
sentiasa bagi dorongan & semangat utk aku ubah keputusan aku tu...
dan kalau cikgu aku tu marah2 & tengking2 aku yg result selalu ke laut tu, aku x rasa yg aku akan berubah utk study lg bersungguh2...
dan silap haribulan jgk, result aku pun mungkin ke laut gak masa spm tu...


kesimpulannya, dalam kita nak nasihat org len, kena pegang kata-kata ni...

menegur jgn sampai menghina,
mendidik jgn sampai memaki,
memberi jgn sampai mengungkit,
bercakap jgn sampai takbur.

kalau kita berkawan dgn penjual minyak wangi, pastinya bau wangi tu akan turut melekat pada kita tapi jika kita berkawan dgn tukang besi, nescaya bau busuk dari besi tu akan turut melekat pada kita...

bila kita da berkawan dgn si penjual minyak wangi, jgn takbur dgn kewangian yg ada sebab mungkin satu masa nanti bau busuk dari besi tu plak yg melekat kat kita...

nobody is perfect...

jgn kita sewenang-wenang menghukum org lain yg da buat salah tp sebaliknya pimpinlah mereka dengan penuh kelembutan dan keikhlasan untuk ke arah kebenaran...
sebab setiap org ada sisi gelap mereka...

yg membezakan kita apabila sisi gelap tu dilihat org lain sebagai satu musibah yg membinasakan masyarakat yg lain...
pandanglah sisi gelap tu sebagai satu ujian bg kita untuk mengubahnya ke arah yg lebih baik supaya sisi yg gelap tu akan berubah menjadi cahaya yg menyinari hidup kita semua...

peringatan untuk org lain dan juga diri sendiri...
semoga hari esok lebih baik dari hari ini...

peace yaww!!!

down to memory lane #4

entri kali ni da masuk stage aku kat MRSM...
pertama kali dok jauh ngn family...
homesick tu ada la jgk sket2...
mula2 x terasa sgt homesick tp ble cuti weekend aku x balik mula la dtg homesick tu...hahaha
masuk je form 5, pantang ada peluang utk balik, memang aku cabut...
tepu rasa ddk dlm hostel tu lama2...


ni la classmate aku masa form 4...
kesian sorang2 je lelaki...
sebenarnya ada 3 org...hahaha...
sorg da pindah pastu sorang lg ntah ghaib ke mana masa amik gambar ni...


ni masa pemilihan utk jadi PRS a.k.a pembimbing rakan sebaya...
senior ni pun satu hal suruh buat topi paling hodoh katanya...
semangat ler aku buat bagi hodoh abes last2 tgk org sebelah bukan main dgn bunga-bungaan...
last2 dgn topi hodoh ni ler kteorg kena berjalan ke pantai dpn sekolah...
sabo je la...aku pun x paham apasal aku nerd sgt masa tu...hahaha...
len kali jgn ler bg bhs berkias ngn aku...


ni plak adik beradik homeroom aku...
3 org dlm ni da kawen da pun...kekeke...
aku dgn jam besar mmg trademark masa ni...


ni masa kem kepimpinan...
baju merah...jam merah...kasut sukat aku pun ada unsur2 merah...
masa ni ke'obses'san pada kaler merah...


masa ni ada aktiviti kat pantai chendering...
first time aku solat amik wudhuk guna air laut...
sebenarnya masa ni aku nak amik gambar berdua je ngn wani (yg pakai baju kaler hijau) sebabnya kteorg pakai baju corak sama...
last2 dua org tu dtg wat photoboom...
abes suma member2 yg nak amik gambar kat tepi pantai ni dorg masuk menyelit...


ni masa dinner form 5...
tema mlm tu moden kontemporari...
aku x paham maksud kontemporari tu benornya...
so, aku pun taram je la pakai kemeja blouse ngn skirt...
seksa nak berjalan pakai skirt ni sebab aku x bese sgt sarung skirt...hahaha...


ni aku ngn wani..
kteorg satu sekolah masa kat ABS dlu...
tapi masa kat ABS dlu aku xde la kamceng pn ngn dia...
siap mark dia bdk sombong lg masa tu...hahaha...
tapi takdir nak mengamcengkan kami, kteorg berdua je yg dpt satu MRSM...
org len punya ler ramai geng...aku plak terpisah ngn geng2 aku...
so, memandangkan dua2 first time ddk jauh ngn family, kteorg pun start la kamceng sejak dpt tau dpt masuk MRSM yg sama...hahaha....
lagipun, kt sana x ramai students dari pahang...so, cmne2 pun aku memang kena berbaik dgn dia even aku penah label dia bdk sombong...
alhamdulillah, sampai skrg kteorg still kamceng...
rupa2nya wani plak label aku as bdk kecoh sebab aku ngn geng2 aku memang byk ckp...
hahaha...amik ko....


ni aku dgn rumet aku...
kan aku da kata aku obses dgn kaler merah...
hahaha...


penutup zaman persekolahan aku...
ni ler classmate aku masa form 5..
memang dua org tu je la jejaka dlm kelas kteorg...
watnyer yg sorg tu pegi men ragbi, tggl ler sorg2 laki dlm kelas...hehehe...
sepatutnya dlm gmbr ni ramai yg pakai spec tp suma pakat tanggal spec termasuklah aku...
2 org yg da kawen dlm gambar ni...
tgk gmbr ni rs mcm baru je lg abes sekolah...
tp hakikatnya, da x lama pun nak abeskan degree...

peace yaw!!

down to memory lane #3

kali ni kenangan masa aku sebelum masuk MRSM...
masa ni aku blaja kat SMK Abu Bakar,Temerloh...
nama femes sekolah ni ialah ABS a.k.a Abu Bakar School...
sekolah ni sekolah paling tua kat sini...
wujud dari sebelum zaman merdeka lagi...
lencana sekolah pun paling senang nak cam sebab guna dua kaler iaitu merah & putih...
so, kalau ponteng sekolah siap ngn pakai uniform lengkap memang blh tau terus hangpa dari sekolah mana...


ni gambar kelas masa form 1...muka suma baby face lg...hahaha...
aku cam bese la x mo pakai spec even aku punya vision x bpe clear sgt...
muka budak2 sekolah rendah x hilang lagi masa ni...
masa ni nak langgar peraturan pun x berani lg...
keje sekolah pun selalu je siap...
masa ni berkobar2 nak dptkan 8A masa PMR...hahaha
masuk je form 2 suma da blh nampak taring masing2...kekeke...
malas sana sini...blaja pun da start nak main2...
tapi main2 pun aku x penah fail exam okay...tp sipi2 nak fail tu pernah ler...hahaha...
ada skali aku fail sebab kes x amik exam...
sebabnya aku injured masa main badminton masa petang exam...
2 hari aku kna ada orang papah aku berjalan...
camne mau mendaki kelas aku yg kat tingkat paling atas...
sekolah plak atas bukit...
mmg goodbye la exam aku...


masa ni x sure form 2 or form 3...
gambar kelas tahun ni asing gambar laki ngn perempuan...
spec pun aku sorok masa ni...
aku cukup x suka tgk gambar aku pakai spec...hahaha...
ble tgk gambar ni baru sedar betapa ketot & keciknya aku dlm kelas...



ni masa form 3...
time ni ada sambutan jubli emas sekolah...
masa ni aku da lekat spec sebab terseksa hidup mcm org separa buta...huhuhu...
masa sambutan tu aku bertugas utk jaga pameran booth agama islam...
kena wat demo org pegi haji kot kat pameran ni...
da ler ramai yg datang tu pengunjung2 non-muslim sebab dorg teruja dgn model kaabah yg ada kat situ...
struggle gler aku ngn member study bab haji sebab nak explain punya hal...
kadang2 tu bawak gak buku panduan masa nak explain tu...
kalau nk ikut silibus, tajuk bab haji ni masa form 4 or form 5 ntah...




ni masa form 2 klau x silap aku...
kelas floating sebab kelas kteorg guna utk PMR...
spec memang susah nak lekat lg masa ni...
aku sorang ada kad matrik...hehehe...
benornya tu kad matrik sebab jadi pustakawan sekolah...
aku apply jadi pustakawan pun sebab frust xdpt jadi pengawas sekolah...hahaha...
nak kumpul merit punya hal...abes suma aku apply...
patutnya tudung ngn kain aku kaler hijau lembut tp mls gler aku nk pakai...
ckg pn kdg2 bising gak aku x pakai uniform pustakawan tp xde la plak ckg tu smpai nak lucutkan jawatan aku...kekeke...
sebabnya aku selalu melepak dlm tu kemas2 library...
lg2 kalau ada kelas PJ...memang aku memerap dlm library je la...
kelas PJ gabung sampai 3-4 kelas...klu setakat aku sorg yg xde, ckg PJ tu pun xkan perasan...
aku suka PJ tp yg wat aku x suka sebab kna gabung ramai sgt...





ni masa jamuan kelas masa form 2...
guru kelas kteorg ckg Fakhriyah mmg sporting abes...
saje buat jamuan outdoor...
ckg pun siap bentang tikar tepi tasik mcm nak picnic even ada je pun pondok2 rehat...
nk pegi jamuan ni pun nek kete ckg...hahaha...mentang2 ler rmh dkt ngn rmh ckg...


yg ni masa xtvt kelab...
aku join kelab kembara...
sepatutnya kena bergayut menyeberangi tasik ni...
tapi kes gayat ngn takut lemas punya hal, aku bergayut ni x sempat pergi jauh pun...hahaha...
aku punya la xnak wat sebab gayat tp ckg suruh gak aku wat...
hasilnya mmg menjerit2 aku bergayut kat tali tu...
bergerak la jugak aku bergayut tp x lama sebab xpasal2 takut lemas plak dtg menyerang...
padahal kalau kaki ngn tgn aku lepas pun, sah2 aku tergantung kat tali tu...
takut punya hal, akal pun xbpe nak waras...hahaha


ni saat2 terakhir aku kat ABS...
masa ni minggu terakhir aku blaja kat ABS sebab aku dpt offer masuk MRSM plak...
bibir aku masa ni kna alergy...
nak kata pakai lipstick pny hal, aku memang x calit pun bnda2 gitu kat bibir...
rupa2nya ms ni aku br dpt penyakit alergy kt makanan seafood...sedih btol...
abes buruk bibir masa nih...hahaha
abaikan tulisan kat pintu tu...
yg tu bukan keje kteorg...
sepatutnya kelas kteorg kt bangunan lain kalau ikut tradisi senior2 dlu...
tapi last2 dpt kelas yg ni...
kelas paling epic sebab bangunan kelas ni adalah banguan terawal sekolah ni...
tp syg, x lama lps aku pindah MRSM, member aku bgtau kelas ni terbakar...
so, lps renovate semula, x nampak sgt ciri2 keaslian bangunan ni da...

to be continue PART 4...

peace yaw!

Thursday, May 30, 2013

down to memory lane #2

ni kronologi gambar passport aku...
aku cukup x suka kalau kena amik gambar passport...
sebabnya muka aku akan nampak mcm garang gler...
hahaha...
ada cikgu yg tgk gambar passport aku tu pun blh gelak tgk gmbar aku sebab dia kata muka aku serius sgt dlm gambar tu...
kang kalau aku senyum, macam x formal plak gambar tu...
nak wat cmne aku bukan jenis yg fotogenik..
bukan jenis yg amik gambar mana2 situasi pun maintain cun...kekeke...merendah diri la sgt konon2nyer...


ni second time aku amik gambar passport...yg first masa nak masuk darjah satu dlu...
mana ntah hilang gambar tu...
gambar ni amik sempena nak daftar exam UPSR...
masa ni aku da jadi specky benornya tp saje gedik x blh terima hakikat aku memang kena pakai spec...
asalnya aku ikut abah aku teman adik aku wat spec...sementara dia kat dalam tgh cek power utk spec dia, abah aku pun mintak ler optometris tu cek skali mata aku...
skalinya hambik kau aku pun rabun jgk benornya...
siap power lg tggi dr adik aku plak tu...
sebab rimas punya pasal, spec tu aku pakai bila aku rasa nak je..


aku kalau tgk gambar yg ni memang aku gelak sorang2...
gambar skema abes...siap dgn spec lg...
pakai full uniform siap ngn nametag plak tu...
hahaha...
gambar ni amik sempena nak amik PMR ngn apply masuk MRSM...
nak apply MRSM pny hal abes gambar pun skema abes...
da ler nametag tu aku salah kaler..
sepatutnya form 1-3 pakai nametag kaler biru...
nametag pink ni utk form 4 or form 5 klu x silap aku...
gila kuasa punya hal...hahaha...


yg ni masa nak amik SPM...
aku pun x paham apasal la tiap2 kali nak amik exam besar ni wajib amik gambar baru...
da ler aku lemau betul bab amik gambar passport ni...
masa ni aku pun xtaw ler mana hilang spec aku...
aku memang x suka betul kena pakai spec nih...
tapi kalau x pakai mula ler jadi mcm org rabun dok x nampak sana sini...


ni gambar passport aku yg paling latest...
amik pun sebab nak isi borang posting punya hal...
sebelum gambar ni sepatutnya ada lagi satu gambar passport...
gambar nak masuk matrik or IPG dlu tp da out of stock...
x sempat simpan wat koleksi...yg softcopy plak ntah hilang ke mana...
byk2 gambar passport, yg ni ler yg paling formal...siap dgn blazer lg tu...hahaha...
muka maintain serius mcm nak telan org...
hahaha....

to be continue PART 3...

peace yaw!!!

down to memory lane #1

belek2 album lama, jumpa gambar2 zaman2 sengal dulu...
zaman dari x specky sampai jadi specky...
zaman dari pakai tudung senget smpai pakai kemas...kekeke...
zaman ketot sampai da membesar even x tggi mana...huhuhu...


ni zaman masa baby lg...aku xtaw umur bpe bulan masa ni...aku yg baring kat bantal kaler biru...
yg sebelah tu bukan aku punya twin tp sepupu aku...


ni plak zaman kteorg baru ada 3 org geng power rangers...
klu x silap aku masa ni umur aku dlm 3-4 tahun...
tiap2 kali hari raya, kompem aku kena bahan sebab masa kecik2 dlu nak suruh aku pakai baju raya plg susah skali...hahaha...
bdk2 len excited nak pakai baju raya tp aku tetap berkeras nak pakai t-shirt ngn seluar yg aku pakai tiap2 hari...
guling2 aku nanges xmo pakai baju raya punya hal...
sebab kejadian tu la, bila aku bersiap masa pagi raya mesti ada sedara mara yg akan ungkit balik betapa susahnya nak siapkan aku masa pagi raya...hahaha...


ni masa si bulat tu ntah darjah 2 ke darjah 3 ntah...
si bulat tu aku ler...
masa ni si bulat tu dapat hadiah masa hari anugerah kecermelangan...
time ni pakai tudung pun x bpe reti lg...sebab tu bulat abes muka dia...
ni pun pakai sebab nak amek hadiah punya pasal...
susah btol aku nak lekat tudung masa sekolah dlu...
penghujung darjah 3 tu ada gak sku slow2 pakai tudung g kelas sebabnya masa darjah 4 aku dpt jadi pengawas...
last2 cikgu blh plak cari mana aku dlm kelas tu...pastu siap tanya plak aku ni bdk baru ke...
aduila...hahaha...

to be continue to PART 2...

peace yaww!!!

Wednesday, May 29, 2013

resepi : donat kentang

ada ler satu malam tu, perut aku lapa x hengat...
nasi ngn lauk ada je lg tp saje gedik nak membantai donat...
gediks amat...da tau lapa tu makan je la pe yg ada..hahaha...
terus berdessup masuk dapur konon2 nak menguli donat...
skali hampa sebab ada bahan x cukup...
waaaa....sedih ooo...
so, makan je la dlu pe yg ada...
esok je la cari bahan2nya....


donat kentang ni memang best...
satu sebab dia lembut & fluffy gitteww...
second sebab senang kenyang sebab guna kentang...
third sebab senang mau bikin...

bahan-bahan :
- 2 biji kentang
- 4 cawang tepung berprotien tggi...tepung gandum pun boley...
- yis setengah bungkus...aku guna cap mauripan...
- 1 sudu setengah majerin
- 1 biji telur 
- air suam
- 80ml susu cair
- 2 sudu besar gula
- minyak utk menggoreng

cara-cara :
1 - rebus kentang sampai empuk...pastu kasi lenyek2 kentang tu...da siap lenyek letak tepi dlu...
2 - yis tu gaul dgn air suam...toksah byk sgt airnya...agak2 sebati je suda...
3 - tepung tu kasi ayak dlu...kalau malas, lantak la...tapi aku ayak je sebab aku rajin...kekeke...
4 - telur plak pukul2 manja je...toksah sampai kembang sangat..
5 - masukkan yis, majerin, telur, susu cair, kentang lenyek, gula dalam tepung...bubuh satu2...jgn gopoh...
6 - uli adunan sampai xde yg melekat kat jari...kalau ada yg melekat2 tu, tambah sket2 tepung...
7 - kalau da x melekat da kat jari tu, biarkan adunan tu utk sejam...
8 - pastu, bentuk2kan la donat tu...x yah tebal sgt sebab nanti bila goreng dia jadi kembang...
9 - panaskan minyak....goreng sampai kekuning-kuningan...angkat dan toskan minyak...
10 - gaul dgn gula halus...kalau nak feeling mcm makan Big Apple tu tuang ler coklat masak atas donat tu...cairkan coklat pun ada cara dia...jgn men bedal je...sila google dgn berhemah langkah2 mencairkan coklat...
11 - siap utk dihidang...




pasni kena blaja skill amik gambar makanan plak....
geram gambar x cukup power lagi!!!
hahahaha...
peace yaw!!!

resepi : ikan masak asam pedas


ikan pari asam pedas memang marvelous sgt!!!
memang feveret aku sgt2...
tapi since aku study kat terengganu, aku susah nk dpt mkn asam pedas yg power...
sebabnya asam pedas ni makanan org johor ngn melaka...
kalau pergi kedai makan pn asam pedasnya x bpe kick sgt...

"pe susah...kau masak la sendiri..."

memang x susah pun nak masak sendiri tp aku rasa x berbaloi nk masak sebab housemates aku bkn selalu ramai yg makan kat rmh...
tp kalau da datang gian nak makan tu, aku terus berdessup pegi cari bahan...
tapi aku x la pegi cari ikan pari...
mahal o...
x mampu....hahaha...
aku selalu guna ikan kembung yg gumuks2 tu je...

resepi ni aku blaja dari ibu...
pastu skill di'polish' oleh my auntie..
maka terhasillah asam pedas ala2 johor...
kekeke...

bahan-bahan :
- ikan beberapa ekor...ikut suka korang nak byk mana...tp aku guna 3 ekor ikan kembung yg gumuks...
- lada kering 2genggam...ni anggaran yg aku guna...saiz tangan aku saiz M...kekeke
- bawang besar 1 biji
- bawang merah 4 biji
- bawang putih 7 ulas
- halia tua 2cm
- kunyit hidup satu ruas jari...kalau xde ganti dengan 1 sudu besar serbuk kunyit...
- daun kesom 5 batang
- bunga kantan 1 kuntum
- 1 setengah sudu kecik asam jawa...ni kalau guna asam jawa xtra cap adabi...
- minyak untuk menumis
- garam & gula secukup rasa
- nanas (x letak pun xpe...ikut suka korang)

cara-cara :
1 - sebelum nak siang ikan, potong2 dlu lada kering pastu kasi rendam dlm air panas..
2 - blend bawang besar, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit dan lada kering tadi..blend kasi hancur lumat lada tu...klu x lumat nnt kuah x cun..
3 - panaskan minyak dlm periuk...tp aku lagi suka guna kuali...ikut la nak guna mana pun...asalkn muat dgn kapasiti ikan...
4 - agak2 da panas minyak tu, tuang segala bahan yg da kena blend td...tumis sampai naik bau bukan sampai naik bau hangit...my auntie bgtau tumis bia sampai ad org dlm rmh yg bersin sebab bau tumis tu...paling x pun tukang masak yg bersin...kekeke...kalau nak rasa nak bersin tu g ler jauh sket dari dapur tu...
5 - masukkan daun kesom dan bunga kantan...bunga kantan tu kasi belah dua...belah bagi memanjang surface bunga tu yer...
6 - pastu masukkan ikan...gaul sebati dlu...pastu baru tambah air secukupnya...jgn overdose...nnt kuah cair da x marvelous rasa dia...
7 - pastu masukkan asam jawa...asam jawa tu gaul ler dlu dgn air dlm cawan baru kasi tuang...kang x sekata rasa dia...
8 - lastly masukkan la garam & gula secukup rasa...tambah ler nanas kalau rasa nak...
9 - siap utk dihidang dgn nasi panas2...tambah kicap cap udang lemak manis skali memang marvelous la...kekeke...




selamat mencuba!
peace yaww!!!

Tuesday, May 28, 2013

anda mewarnai hidup saya!

setiap orang mesti ada insan2 yang sentiasa mewarnai hidup korang...
x kiralah warnanya jadi cantik atau tak...
hopefully lebih banyak warna yang cantik la kan...

kenapa mesti ada jadi warna yang cantik & tak cantik?
yg jadi warna yg cantik dlm kehidupan aku for sure la insan2 ini sentiasa membuat hati aku gumbira, tenang, menghiburkan hati, sentiasa support aku dari blkg  xkira la utk buat kebaikan atau kenakalan atau kejahatan...wakaka...
tapi, kenapa mesti ada yang x cantik?
sebabnya kehadiran insan2 tersebut membuatkan aku sedih, kecewa, hilang semangat dll yg seangkatan dgnnya...

aku pun xnk story lebih2 part warna yg x cantik tu sebab aku lagi sukakan warna yg cantik tu!!!
siapa mereka??

1) abah & ibu
dua insan yg banyak berjasa membesarkan aku sampai sekarang...
banyak bersabar dengan karenah aku & adik beradik...
banyak bagi sokongan moral & bantuan kewangan kami adik beradik...kekeke...
tempat aku mengadu bila aku tension, nervous, sedih, hepi dll...
manja sgt ler tu konon2nya..hahaha...
without them, I wouldn't able to live in this world...

2) my siblings

ni la geng power rangers aku...hahaha...
adik2 aku sll cakap aku ni perangai gila2 sgt smpai dorg suma pernah tny aku cmni...
"kak, ko cmne la blh jadi cikgu...perangai ko kalah budak2..."
"along ni kalau amik gambar ngn bdk2 sll nak over dr anak murid along"
"aku x blh bayang cmne kakak mengaja..suka sgt buat keje pelik2..."
"along ni kalau x wat sengal memang x sah"
hahaha...yes, aku memang suka buat keje2 sengal...
nasib korang la dpt kakak perangai kalah budak umur 10 tahun...hahaha...

3) my gula-gula hati (sweetheart la...wakakaka)


dialah racun dialah penawar...
cheewahhh...
hahaha...
selalu support aku...
selalu berleter kat aku sebab aku x suka makan ubat bila sakit...
kdg2 buat aku marah pastu mulalah kelam kabut nak suruh aku senyum semula...
kalau jodoh panjang, insyaallah jadi isteri tuan punya badan ni...kekeke...*menggatal sebentar*

4) kengkawan aku
utk kengkawan, aku xnak tepek gambar kat sini...
sebab pe?
kalau aku tepek gambar A,B ngn C je, nanti yang E pulak kecik ati aku x tepek gambar dia...
lagipun, bab kengkawan ni ada yg bg kaler cun, ada gak yg bagi kaler x cun...

yg bagi kaler cun opkos la selalu melayan karenah gila2 aku ni, selalu sokong & bg nasihat kat aku, yg suka menyakat & wat prank kat aku, selalu jadi teammate yg supportive x kira apa pun situasi, sll jd pendengar bebelan aku bila aku x puas hati pape hal, selalu share tips2 menarik kat aku, & for sure korang2 yg selalu buat aku tersenyum & ketawa...

yg bagi kaler x cun tu opkos la org yg pernah tipu aku, buat janji palsu, kecewakan aku, wat aku kecik ati, wat aku moral down & pape je la feeling yg seangkatan dengannya...by the way, terima kasih jugak la sebab hadir dlm hidup aku even kehadiran korang bg kaler yg x bpe nak cun dlm hidup aku...

lebih baik bersedih kerana kebenaran drpd aku gembira kerana kepalsuan...ayat xnak kalah...hahaha...even korang da buat life aku sedikit miserable, aku pun akan cuba x balas balik ke'miserable'an yg korang da wat tu...biar org wat kt kita tp jgn kita buat kt org lain...I'll try my best sebab aku sebenarnya jenis yg suka balas dendam...hahahaha...aku xnak da jadi jahat camtu da...tulun2...

so, kalau ada kengkawan aku yg baca ni, korang paham2 sendiri la korang masuk kategori mana...

last but not least, opkos la my dear atok, wan, aki, auntie, uncle & sepupu sepapat...
nak tepek gambar mereka tp rasanya koleksi gmbr x ckup semua...I xmo la nnt ada yg feeling small heart sebab x letak gmbr mereka..

xde gambar kat sini bukan bermakna anda tiada dlm hati saya...
terima kasih sebab mewarnai hidup saya!!!
love you all so much!!!

Monday, May 27, 2013

resepi : ikan masak kicap

yeahhhhh...
kehidupan sebagai org bujang ni, suma benda mau simple lg ekspress...
so, aku nak share la sket resepi2 cap ayam ni...
hahaha...
sebab pe cap ayam??
sebab mudah amat utk bikin...

bahan-bahan :
ikan beberapa ekor (ikut suka korang nak guna ikan pe...tapi aku suka ikan kembung)
serbuk kari
garam
bawang besar 1 ulas
bawang putih 6 ulas
halia 2.5 cm
serai 1 batang
lada (ikut tahap kepedasan yg korang nak)
minyak masak
sos tiram
kicap lemak manis

*bawang bergantung korang punya ikan banyak mana...aku guna 3 ekor ikan kembung saiz besar...*

cara-cara :
1 - lumurkan ikan dengan serbuk kari & garam secukup rasa. pastu gorengkan sampai garing...jgn bg hangus sudah...
2 - hiris bawang nipis2. Halia ngn serai kasi tumbuk tp jgn smpai hancus.
3 - panaskan minyak secukupnya utk tumis bahan2 dlm langkah 2. lg masyuk kalau amik je minyak lebih goreng ikan tadi.
4 - tumis bawang, halia, serai & lada smpai agak2 naik bau & layu sket.
5 - pastu, masukkan lbh kurang 2 sudu sos tiram. kacau jgn bagi hangit. pastu baru masukkan kicap secukupnya.
6 - tambah air sket kalau rasa pekat sgt. pastu masukkan ikan yg da digoreng tadi.
7 - gaul sebati. tambahkan sedikit garam kalau rasa tawar.
8 - siap utk dihidang! voila!


p/s : kalau nak hidang, serai tu jgn ler dibubuh skali dlm mangkuk...lagi2 kalau hidang utk mak mertua...wakakaka...buruk benor ghupenyer...hahahaha...

Copyright (c) All Right Reserved by garisanhorizon.blogspot.com