G.E.N.G

nuffnang

Sunday, December 28, 2014

part 2 : road to japan (day 1-depature)

flight kteorg 7 dec 2014 - 0045 / 12.45 a.m.

so, maknanya 6hb tu lagi dah kena gerak menuju ke airport sebab tgh malam tu dah masuk 7 dec...
memandangkan 5hb tu aku still di klinik untuk follow up, jadinya 6hb tu la baru slow2 ke KL...kalau ikut plan asalnya 5hb tu drive ke KL & stay rumah sewa aku..tapi tu la kan...kita hanya mampu merancang tetapi Allah sebaik-baik perancang...

6hb tu aku amik bas dari temerloh ke KL dalam kol 1 tgh hari..pada mulanya nak drive tapi rasa malas sebab nak drive sorang2...lagipun xnak badan penat sgt sebab perjalanan aku jauh lagi hari ni...turun kt jalan pekeliling...amik LRT dari situ terus ke KL sentral...fefeeling mcm dalam amazing race je rasa dengan beg gedabak kat belakang ni...hehehe...

sampai KL sentral aku solat dulu siap2...dari sini boleh direct terus ke KLIA2..ada tiga cara sama ada dengan teksi, bas shuttle or monorel...rate teksi aku x sure bape...kalau bas shuttle ni ada setiap setengah jam..perjalanan amik masa dalam lebih kurang 1 jam 15 minit...bergantung kepada keadaan trafik...kos cuma RM10...monorel pulak amik masa dalam 35 minit untuk sampai & kos lebih kurang RM30++...sesuai untuk orang yang nak cepat ke airport...macam aku ni nak naik flight tgh malam..so, amik bas shuttle je la...santai...tak perlu kelam kabut..jimat pun jimat...bas macam bas ekspress...bas ada dari kol 3 pagi sampai 12 tgh malam dari KL sentral..dari One Utama pun boleh jugak cuma aku x sure kat mana lokasi menunggu... boleh refer sini ----> jadual bas

kalau tak tahu nak naik kat mana bas ni, sila jgn segan silu bertanya kat kaunter pertanyaan tengah2 dlm KL sentral tu...untuk ke tempat bas shuttle ni, korang kena keluar kt gate tepi tangga utk ke NU Sentral...dari gate situ, korang kena turun ke bawah lagi...haaaa...kat situ la lokasi bas shuttle tu drop/ amik penumpang...malu bertanya sesat jalan...aku pun mula-mula sesat jugak tapi bukan kes malu nak bertanya tapi kes salah faham arah...hahaha..

elok aku siap solat, ntah kenapa x sedap badan sgt...dari dalam bas nk ke KL lagi da...masuk toilet cek rupa2nya incik period mari T_T...kalau secara fizikalnya, aku tak de la susah2 nak solat sebab dapat cuti ni tapi secara mentalnya, aku nak kena mengharungi kesakitan senggugut...mmg cis sangat...expectation lambat lagi sepatutnya berlaku...tapi aku syak kes platelet aku yg mendadak sampai 600++ ni yang menyebabkan berlakunya period ni...ye la...nk turunkan platelet tu bagi normal..maka dengan itu, gugurlah period ni...wakakaka...memandai aku jerrr...

ok dah...stop kisah period...hahaha...

sekarang dari KL sentral terus direct ke KLIA2..memandangkan dah 2x naik bas tambah 1x LRT, perut aku mulalah mogok lapar...member pun dalam perjalanan lagi masa ni...nak makan sorang2 memang x best...so, penyelesaiannya ialah maggi hot cup!slrupp...slrupp..abes secawan...rasa macam nak tambah lagi je tapi mengenangkan harga boleh tahan mahal dari harga asal, kita cancel dulu niat tu...pasni nak makan2 lagi dengan member2 pulak..


sebelum masuk imegresen, opkos la melantak lagi sekali..lapar ooiii..mujurlah masa kat sana perut aku x buat giler nak lapar menggila macam ni...naye weyh...gigih cari nasi kat food court sebab konon2nyer takut tak jumpa nasi sesedap kat Malaysia ni (memang poyo sangat bunyinya tapi memang tu pun hakikatnya...)..padahal pergi pun x sampai seminggu benornye..saje emosi lebih..

selfie sepukul sambil berbincang nak makan malam kat mana...


nasi lemak rupa cenggini pun ada dekat RM11..lauk sambal sotong jenis rendam tu..rasa pun ok la cuma pedas sket..

siap makan rehat2 jap pastu jumpa family member aku dulu...and then terus gerak ke balai perlepasan..kuuusssss semangat jauh rupa2nya nak sampai kat tmpt nk berlepas & imegresen...mujur gerak awal..kalau tau mau kelam kabut berlari...memang jadi amazing race sungguh la...tapi rezeki kteorg agaknya kot masa ni...masa tengah berjalan nak ke gate perlepasan tu, ada sepasang suami isteri lebih kurang sebaya parents aku jugak rasanya nak ke menghala ke tempat yg sehala dengan kteorg...

ada kereta buggy yg nak bawak suami isteri tu & kterog pun ditumpangkan sekali...shiiiuuuuuuu...laju jugak si buggy ni gerak..dah ler seat aku paling belakang & membelakangi driver...terasa la jugak gayatnyer...oh yer...buggy ni lebih kurang macam kenderaan yg korang naik pegi jalan2 dalam zoo tu...kalau dlm zoo tu slow motion je gerak tp kat sini laju la jugak...x sampai 5 minit rasanya dah boleh sampai kalau nak dibandingkan berjalan kaki..


 kualiti gambar x bape power sebab x sempat nak tukar setting hp ni haaa...



autogate utk warganegara Malaysia only...letak passport, scan & masuk...lepas tu terus gerak ke bahagian imegresen...since kteorg ni backpackers je, so, jumlah bahan cecair yg boleh bawak dalam beg tak boleh sembarangan je..x boleh lebih...nanti kena rampas mcm perapi tanpa bila sunsilk aku tu haaa...tersilap amk yg botol besar sedangkan yg botol kecik aku pegi tinggal kat rumah...5 hari kat sana kering abes rambut aku...takyah g saloon utk blow rambut da...hehehehe...


sila ikut peraturan yerrr...


selfie dua pukul sebelum masuk dalam belon...hakikatnya memasing dah nak rabak mata tahan mata sebab ngantok giler dah ni...tambah ngan kepenatan dari siang hari tadi nak boleh sampai ke sini...

elok lampu dalam kapal terbang padam je terus tumbang tido belaka...penat ooooiii dengan pikul beg besar lagi maha berat ke sana ke mari...sampai ibu pun cakap beg dengan tuan dah nak sama besar...apakan daya...daku ni kecik sangat saiznya...awas! kecik bukan tanda lemah hokkkaaayyyy!!! *tetibe emosi*

dalam mamai nak tertido tu, pramugari dok edar2 borang kat semua penumpang...kena isi utk serah kat imegresen jepun pulak nanti..deklarasi  jenis barang2 yg kita bawak...duit banyak mana pun kena bgtau...yang tak tahan tu alamat tempat nak tinggal kat sana pun kena nyatakan sekali siap dengan nama tuan rumah in case kalau bukan tido hotel...fuuuuuhhhh...so, sape2 nak ke jepun tu, make sure tau alamat tempat tinggal korang kat sana nanti...


flight ni amik masa lebih kurang 8 jam utk sampai tapi kteorg sampai awal dari waktu yg dijangka tiba...atas awan pun rempit eh? hehehe...alhamdulillah selamat sampai walaupun dalam kepala dok terbayang kisah kapal terbang hilang sebenarnya..memang waktu tido yg ideal sangat la tapi sengal badan tu jangan tanya la...abes lunjur & regang badan da tu...pilot announce suhu semasa ialah 4 darjah celcius..



walaupun matahari memancarkan cahaya, tak terasa pun hangat cahaya matahari...aku dah ler lupa pakai inner macam yg aku citer dalam part 1 tu...turun dari kapal terbang tu kena jalan kaki sket utk naik bas shuttle pergi ke bahagian imegresen...menusuk kalbu jugak sejuknya..padahal jalan beberapa langkah sangat pun...ye la kan...first time la katekan nak merasa suhu sesejuk gitu...

setel bahagian imegresen terus cari tempat pick up portable wifi & beli kad utk naik train seperti yg dah diceritakan dalam part 1...since member aku, Wani, yg stay kat jepun tu ada exam pagi ni, maka dia xdpt la nak pick up kat airport..so, kteorg rayap2 dulu sementara tu...rayap kat mana? stay tune to part 3...

see ya!

Thursday, December 25, 2014

part 1 : road to japan (persiapan)

aku dah hampir putus asa untuk pergi trip ni sebab kes denggi aku... 
-----> kes denggi

sebab badan memang longlai abes...
elok je setel follow up baru aku nak packing segala mak nenek barang2 nak bawak ke sana...
esoknya terus naik flight...hahaha...macam buat keje giler jugak rasanya...baru keluar hospital terus nak berjalan-jalan...sampai ke jepun pulak tu...

trip ni aku pergi dari 7-11 dec 2014...tiket dah book awal2 dalam bulan 7 hari tu...dapat lah harga yang murah sket...dapat la dalam 800++ lebih kurang untuk pergi balik...naik air asia dari klia2...
dari bulan 7 sampai 11 tu kemain menggigih aku kumpul duit untuk buat duit poket kat sana...nampak sales bag or kasut pun buat2 tak nampak je weyh...seksa betul tahan nafsu shopping ni...hahahaha...

antara perkara yg perlu korang amik perhatian sebelum nak travel ke luar negara & jepun terutamanya :

1 - passport
make sure tarikh luput passport kena lebih 6 bulan kalau nak keluar negara dengan kapal terbang...kalau x nanti x boleh fly...klu dgn kereta x sure pulak camne...

jalan2 kat sana pun sebaiknya bawak passport sekali dalam beg...kita tak tahu tiba2 nak kemalangan ke hape..at least kita ada pengenalan diri yg kita ni pelancong dari malaysia...kalau kes serius ke pe boleh inform kt kedutaan ke kan...tapi mintak jauh la yg ni jadi kat kita semua...


lagi satu, ada pusat beli-belah yg duty free...pilih2 barang pastu tunjuk passport...so, korang dah selamat dari bayar cukai utk barang yg korang pilih...display je 100yen tapi nanti bayar jadi 108yen...ada passport, bayar 100yen je...gitulah kekdahnya...

2 - duit belanja
overall duit belanja aku kat sana abes dalam RM1500...ni pun sebab aku stay rumah member kat sana...kalau x, mana ckup byk tu kalau nak stay hotel...ni pun x boleh nak bermewah sgt jugak kat sana sebab aku travel ala backpacker...lagipun currency jepun lagi besar dari kita...nak beli pape tu kadang2 pejam mata mengenangkan harga tu kalau convert dgn duit malaysia...hehehe

ada satu tips aku jumpa kt blog mana ntah...lupa da...dia bagi satu tips utk saving duit bila nk travel luar negara...misalnya nak spend RM2000 masa kat luar..masa nak saving ada dalam 5 bulan misalnya...so, bawak keluar siap2 RM400 setiap bulan & pergi convert terus duit tu kat money changer...tapi untuk orang macam aku ni, cara tu macam perit sket nak buat...aku just asingkan duit yg aku nak simpan tu ke dlm akaun bank yg lain...lepas tu diam2 buat2 mcm x nampak kad atm bank tu bila tiba2 sesak duit...hahahaha...


ni sebahagian dari RM1500 yg aku dah tukar...x banyak pun dapat...huhuhuhu...

nak tukar duit kat money changer pun ada skill jugak...rajinkan diri usha currency duit yg korang nak tukar tu kat money changer...bila dah dapat tau rate kebiasaan, so, kalau rate turun tu senang nak kenal pasti...dapat jimat sket duit bila nak convert tu...kalau rasa sayang duit, toksah convert duit kat airport sebab currency lagi tinggi...in case kalau dah kesuntukan masa or kes emergency, nak wat camne kan...

aku bagi contoh camni...kalau money changer kat KL sentral currency rate dia RM29.70 untuk 1000yen...tapi kalau kat airport dia jadi RM30.10 utk 1000yen...dah ada beza 40 sen kat situ..kalau nak convert 10000yen kat airport, korang dah rugi RM4 compare kalau tukar kat KL sentral...kalau lagi banyak nak convert, maka lagi banyak la perbezaan tu...kalau korang x kisah xpe tapi untuk bagpackers cam aku, benda2 camni memang aku amik berat..sebab boleh guna duit tu wat belanja makan sementara tunggu flight misalnya...

3 - ubat-ubatan
kalau korang jenis senang jatuh sakit, be prepared dengan ubat2 korang...macam aku ada allergy ngn gastrik, so, aku prepare siap2 ubat aku...lagi satu, memandangkan aku pergi masa musim sejuk, aku bawak panadol skali sebab aku kadang2 tak tahan sejuk & boleh demam..lagi satu kalau korang jenis senggugut...better prepare siap2 sebab kalau sakit tengah holiday ni memang spoil sangat...

memandangkan aku datang jepun masa winter, so, antara barang yg wajib ada ialah losyen, petroleum jelly, pelembap muka & baby oil or minyak zaitun...macam aku prepare pelembap muka dgn losyen..sebabnya bila sejuk ni kulit boleh jadi kering & menggelupas..asal rasa kering je sapu losyen...ada sampai satu level tu kulit aku dah macam kulit nenek kebayan...kering & merekah kat bahagian tangan ngn kaki...

lagi satu, plaster..kalau dah banyak berjalan ni, kadang2 kaki pun boleh melecet...so, standby la secukupnya...in case terluka kena apa2 yg tajam ke...boleh guna plaster untuk tutup kat bahagian yg melecet tu untuk kurangkan sakit supaya kemelecetan tu tak makin melarat..

4 - pakaian
pakaian yg sesuai sangat memainkan peranan untuk memastikan beg yang dikendong x berat...seperti yg aku maklum sebelum ni, kteorg dtg masa winter...jadi, baju x boleh sembarangan pakai...baju sejuk pun ada banyak jenis...boleh usha kat uniqlo..siap boleh rambang mata lagi...

ada satu jenis baju inner kat uniqlo ni memang sgt membantu menghangatkan badan...cari yg ada logo heattech..mulanya aku pun macam tak bpe percaya sebab baju tu macam inner biasa je sebab dalam kepala aku dah set kalau nak panas kena pakai tebal2...


tapi baju inner ni tebal dia macam baju kita pakai hari2 je...means nipis je la baju ni...ada banyak pattern kt uniqlo tu...mcm aku pilih yg kosong je pastu pakai baju lain kat luar...ada jugak jenis yang bercorak...kalau nak pakai baju tu ngn baju sejuk terus pun boleh...cuma badan aku yg tak tahan sejuk..tu yg tambah selapis lagi tshirt biasa...

mostly org jepun punya pakaian ni warnanya suram je..xdenye nak colour blocking bagai macam kat malaysia ni...xde kaler2 yg mencapub nih...so, sebab dah terbiasa pakai kaler yg terang2 ni, senang sket kteorg nak track balik member kalau tiba2 lost dari pandangan mata...

stokin, mafla, pashmina, gloves, topi sejuk (xtaw pe nama yg betul) tu memang wajib ada la musim winter gini..gloves tu lg best kalau dapat jenis yg boleh touch screen...senang nak main hp...hehehe...tapi aku punya gloves jenis x cover jari sepenuhnya...so, still boleh lagi nak main hp tp kena tahan sjuk la...



#OOTD bila keluar..tudung mesti kaler terang..hehehe..

kasut pulak pilihlah yang paling selesa..sneakers or sport shoes antara yg sesuai...sport shoes ni pun ada banyak jenis...ada untuk pakai dalam court, padang, track dll...pada pendapat aku pilih sport shoes untuk jogging yg terbaik bagi aku sebab faktor cengkaman tapak kasut tu bila berjalan...terpulang pada keselesaan masing2..macam tu jugak dengan beg untuk korang bawak masa jenjalan..pilihlah yg paling selesa dgn korang...for me, aku pilih beg sandang belakang yg saiz sederhana...

5 - makanan kudapan
since aku ni ada masalah gastrik, aku x boleh biarkan perut aku kelaparan terlalu lama..x makan nasi pun xpe, asalkan ada benda nak dikunyah...so, aku bekal siap2 dalam beg aku biskut2, gula2 & megi cup tapi sayangnya megi cup x sempat makan...derma kat member aku tu je...hehehe...

bukannya xde kedai jual makanan kat sana tapi paham2 la kalau berjalan negara bukan islam ni...susah sket nak cari yg halalan toyyiban ni...selalu kat sini biskut2 ni la last choice kalau lapar tengah2 malam...tapi kat sini biskut tiger pun rasa macam nikmat betul bila dapat makan...hehehe... so, sambil2 jalan2 tu tetiba lapar ke hape, makan biskut tiger je la dulu buat alas perut...alhamdulillah, xde masalah gastrik berlaku kt sana...

6 - toilet
untuk makluman, semua tandas kat sana tak de paip getah..tapi ada jenis2 toilet yg ada pancutan untuk mencuci lepas kita selesai tunai hajat...bergantung pada hajat sama ada kecik atau besar...namanya bidet...walaupun instruction dalam bahasa jepun, ada gambar untuk kita faham arahan dia...just press the button...tisu toilet pun boleh baling je dalam toilet...kalau kat malaysia buat camtu, mau sumbat jamban...

kalau jumpe toilet jenis bidet ni, senang la nak tunaikan hajat terpendam...sesetengah toilet memang xde bidet ni...just tisu je...so, bila jalan2 jangan lupa bawak botol air untuk guna kalau masuk tandas...isi siap2 kat sinki baru pegi tunai hajat..


ni contoh tandas bidet...tepi tu button utk pancutkan air...


ni button utk pancutkan air...tengok je gambar utk faham arahan...orang lelaki ngn perempuan berbeza button okayyy...


camne nak tau ada bidet ke tak? tengok pada simbol tu...yg atas sekali tu maknanya tandas duduk...tengah tu maknanya tandas tu ada seat baby utk ibu2 yg bawak baby...last skali tu lah tanda ada air pancutan untuk mensucikan diri lepas selesai hajat...tandas yg ada bidet ni semua tandas duduk je...


ni tandas cangkung...bebas paip..

7 - pengangkutan
kat sana sepenuhnya kteorg gunakan train..nak naik bas pun boleh tapi kos tinggi sket...lagi tinggi kalau pakai kete sewa...train kat sana pun macam naik LRT kt KL...tp kat KL laluan x banyak...kat sana berselirat...platform pun banyak utk setiap stesen...kena faham betul2 laluan train dia...kalau tak faham, kena ringan2kan mulut bertanya...dun worry...org jepun ni insyaAllah friendly bila kita nak tanya arah...kalau rasa ragu & nak lagi selamat, tanya pada org2 yg pakai uniform kt stesen tu...



train yg kteorg naik ni bukan ler jenis bullet train yg berdesup laju tu...serius memang laju bullet train tu...10 gerabak lalu depan mata sekelip mata abes dia lalu depan kita...x sempat nak snap gambar bullet train ni...train yg kteorg naik ni ala2 LRT kt KL tu...seat limited..mostly org jepun prefer berdiri sebab dorang akan dahulukan org yg sewajarnya duduk...

nak memudahkan pergerakan, beli kad top up utk naik train tu..lebih kurang macam kad touch n go..ada dua jenis...suica dgn pe ntah satu lg tu...kteorg pilih suica...kad ni boleh dapat balik duit yg x digunakan if korang return balik kad tu kat kaunter dia...


8 - internet
untuk pengguna tegar internet macam aku ni, mau macam cacing kepanasan hidup xde internet..hehehe..kalau nak roaming data, kosnya sangat la mahal..jadi, penyelesaiannya ialah mobile pocket wifi...utk 5 hari kat sana, sewa hanya RM 160.00..

kongsi 3 orang ada la dlm RM59.90 sorang...berbanding buat roaming data, sehari mau cecah dalam RM38 (ni pe yg aku nampak dlm iklan maxis)..tu baru sehari...kalau 5 hari? tu sorang punya data..tapi pakai wifi ni line pun superb & lebih menjimatkan kos...line wifi ni available kat seluruh jepun.. jangka hayat dia skali cas penuh lebih kurang 10-12 jam...tapi standby la powerbank jugak siap2..

pocket wifi ni kena booking lebih awal sebelum korang datang pick up...boleh pick up kat airport...sila refer sini untuk maklumat lebih lanjut... 


tu member aku tengah pick up pocket wifi...member aku yg pakai kaler striking tu...hehehe...

so far aku rasa ni la antara 8 perkara yg penting untuk korang tau sebelum travel ke jepun..oh ye...paling penting jangan lupa draf perancangan ke mana yg korang nak pergi kalau korang bukan ikut mana-mana tourist guide..



kalau ada lagi nanti aku akan tambah lagi...dah boleh tambah satu label utk blog...travelog!!

#update (1/1/2015)

9 - hand warmer
untuk jenis yang cepat rasa sejuk, mungkin perlu bawa ni sebagai bekalan jugak..kalau kat Malaysia, boleh dapat di kedai Daiso..sebungkus ada 5 peket & harga dalam rm7..kalau kat Daiso Jepun boleh dapat dengan harga 3 ringgit lebih...


hand warmer ni ada dua jenis..satu untuk tampal pada bahagian dalam baju..yg dalam gambar ni jenis yg boleh tampal...ada 7 peket dalam satu bungkus..ada pelekat untuk tampal..jangan tampal direct pada kulit sebab benda lah ni silap haribulan boleh melepuh @ melecur..kalau pakai baju 3 lapis, tampal pada lapisan baju yg paling dalam...bila rasa sejuk tekan je kat tempat yg dah tampal tu...

satu lagi jenis yg xde pelekat...kalau jenis ni ada 5 peket satu bungkus & saiz pun lebih besar dari jenis yg tampal..macam pundi kacang tu haaa jadinya bila dah digomol2...serius panas tapi menyamankan di saat korang kesejukan...siap boleh main passing kat member lagi...

dah macam promoter Daiso pulak..wakakaka...

see ya!!!

part 2

warded lagi : kes denggi

last year lebih kurang masa yang sama aku masuk ward kecemasan satu malam kes tonsils... ----->kisah satu malam di wad kecemasan

tahun ni aku mengulang sejarah yang sama tapi lebih panjang waktunya & penyakit yang berbeza...
aku dapat percutian di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah a.k.a Hospital Temerloh selama 3 hari 2 malam...dapat suite baik punya...
dapat suite kat level 9...4 orang sebilik...aman damai suite yg aku dapat ni...
paling penting xde bau2 ubat macam suite2 lain...mihmihmih...memang aku sangat tak suka ubat ni hokkkaaayyyyy...

22 nov 2014
Hari ni aku ada hi-tea dengan cekgu cekgi sekolah kat one world hotel..dah simpan perut siap2 sebab nak pulun makan...paling penting aku tak tinggal menu kambing golek...x makan banyak mana pun daging kambing tu sebab perut dah nak full...



saat sebelum antibodi aku tumpas...hakikatnya masa ni kepala dah slow2 nak menyengat sakit...

otw balik tgh drive tu kepala aku start sakit...xkan la sebab kambing tu aku sakit kepala sebab aku xde masalah pape pun sebelum ni kalau makan kambing...mungkin sakit kepala sebab makan campur2 barangkali *ayat sedapkan ati sendiri*

sakit kepala still x berkurang sampai ganggu tidur malam...makin menjadi-jadi rasa sakit...badan pun start sakit2...

23 nov 2014
bangun pagi mandi macam biasa...sejuknya air tu memang tak terkata walaupun aku mandi masa tu dalam pukul 7-8 pagi...sakit kepala masih ada...sendi2 terasa lenguh betul...aku nak angkat hp pun terasa macam nak angkat batu bata...badan menggigil sejuk walaupun dah tengah hari...

sebab tak tahan sejuk & sakit, aku masuk bilik tidur & rehat & berselimut satu badan & tak bukak kipas langsung...lepas la sejam dua aku tidur...dah bangun tu sakit makin menjadi-jadi..terpaksa drive jugak cari klinik yang bukak sebab hari ni hari ahad..

sampai klinik pun masih menggigil...tambah pulak hujan turun masa ni...lagi la sampai ke tulang rasa sejuk tu...citer dengan doktor pe yg dah jadi...doktor syak denggi & mintak untuk buat blood test...

aku ni bukan je tak suka ubat malah aku sangat takut sebenarnya bila kena inject ni...rasa nak nangis je sebab takut + sakit...amik kau...positif denggi hokkkkaaayyy...arghhh!!!stress betul rasa masa ni sebab lagi 3 hari aku akan ke langkawi dengan cekgu cekgi sekolah aku.,,doktor suruh datang hari esok untuk amik report darah aku untuk tau bilangan platelet aku...100++ dah melayang hari ni...

24 nov 2014
pergi ke sekolah bertugas macam biasa walaupun badan aku sakit2 lagi...terpaksa memunculkan diri jugak sebab kena bagi in-house training kat cekgu cekgi ni pasal KSSR tahun 5 untuk 3 subjek yang aku pergi kursus...dah la cekgu paling muda...paling banyak subjek pulak tu kena sampaikan...kalau sihat xde hal sangat nak suruh aku bercakap ni...sudahnya tak sampai 30 minit pun untuk 3 subjek yg aku sampaikan iaitu maths, sejarah & pendidikan moral...

serius sangat x larat rasanya...abes in-house training tu, terus aku balik rumah walaupun waktu bertugas tak tamat lagi..sebelum balik, ada cikgu sekolah, Kak Aya, beri sup ketam utk aku...tengah hari tu ke klinik semalam skali lagi untuk amik report darah aku...platlet masih normal...range 300++ lagi masa ni...range normal 150-400...


sup ketam pertama dalam hidup..pelik je rasa sebab selalu makan ketam masak lomak cili api je...

tapi kan...tu yg semalam...hari ni aku tak tau la camne...doktor tu suggest sambung treatment kat klinik dia...aku xmo...semalam je dah mencanak sampai 100++...denggi ni bukan kejap2 nak baik...aku pun mintak doktor buatkan surat untuk refer ke klinik or hospital kerajaan...buat surat ntah bape baris pun kena charge rm25...huhuhuhu...nangis oiii....

25 nov 2014
pergi refer sakit aku ni ke klinik kesihatan kelana jaya...ramai tak terkata umat manusia kat sini...tapi macam ramai warga asing pun ye jugak...

amik darah untuk blood test lagi...doktor beri kad rawatan untuk denggi...platelet aku dah turun 200++ hari ni...doktor pesan minum air at least 3 liter sehari...puas weyh nak ngabeskan 3 liter tu dengan tekak dah macam pe rasa masa ni...paling sedih bila doktor kata aku kena datang hari2  untuk amik darah sampai la platelet aku normal...nak nangis betul rasa masa ni mengenangkan ketakutan aku pada jarum inject tu...

trip ke langkawi terpaksa dilupakan...lagipun badan aku memang rasa lenguh betul...nasib baik ada yang sudi ganti...

26 nov 2014
datang sekolah untuk amik guarantee letter (GL)...just in case kalau aku kena tahan wad, bayaran tu boleh tolak dari gaji aku je...still meneruskan rutin ke klinik untuk amik darah...

punya la aku tak larat sampai aku tertido kat klinik ni...ntah macam mana rupa aku tertido pun aku tak tahu...bukan aku nak kisah sangat pun masa ni sebab memang aku dah tak larat sangat...abes terlepas giliran aku...

pergi ngadu kat nurse...nasib baik doktor nak cek jugak walaupun kena bebel dulu seround dengan doktor sebab tak alert dgn giliran...baru tau rasa kena bebel camne...kat sekolah dok bebel kat budak je...tapi sebab tengah sakit, hati kering jugak even kena bebel tu...aku cuma rasa sakit sebab denggi ni...xde masa aku nak sakit hati sebab kena bebel...

sebenarnya doktor bebel pun bersebab jugak...sebabnya platelet aku mencanak jatuh lagi sampai 100++...dia nak suggest aku masuk hospital tapi member doktor sebelah tu kata x perlu lagi...fuuuuhhhh...lega beb...aku mintak kat doktor tu untuk sambung treatment kt rumah sebab osmet aku semua dah nak start balik kampung...xde orang boleh tengok2kan aku kat sini...so, balik je la...abah aku dtg dgn bas ke rumah aku & drive kan balik...aku memang dah tak larat nak drive masa ni...

27 nov 2014
cam bese la rutin aku...amik darah lagi..lebam dah tangan kiri aku hari ni sebab banyak kali kena cucuk...kena cucuk kt tangan kanan pulak hari ni...dengan sedihnya platelet aku turun lagi...dah below 100 masa ni...badan jangan cakap la...memang sakit betul sampaikan untuk berdiri nak sembahyang pun dah tak boleh...kena sembahyang duduk je...

selera makan memang out giler2...macam kunyah kertas je aku rasa...kertas pun kertas la...bubur yang ibu buat tu aku telan jugak walaupun x abes semangkuk sebab aku tak nak sakit aku bertambah dengan gastrik pulak...padahal aku paling suka makan bubur...tapi kalau selera out ni kau beri la pe pun aku macam tak de feeling je tengok...

sedih sebab esok birthday aku...huhuhu...

28 nov 2014
birthday tak birthday...amik darah tetap kena buat...sakit sangat kena cucuk...takut tu jangan tanya la...kalau boleh jerit memang rasa nak jerit sebab sakit & takut kena inject...platlet turun dengan jayanya lagi hari ni sampai 70++...kena bebel lagi seround dengan doktor...kalau below 50 esok, aku kena usung pergi hospital...

org sms & whatsapp wish bday pun aku macam dah malas gler nak reply...sedih woooo...masa birthday terbaring sakit...selalunya abah aku akan tanya aku nak makan pe & bawak aku pergi makan kat luar sebab aku memang xbpe suka sangat kek bday ni...cuma terbaring kat bilik...

aku memang xnak kena stay hospital...so, aku pun telan la jus daun betik yang ibu aku buatkan walaupun tak banyak...dah try telan sebelum ni...mmg tak kena dengan tekak aku betul...pahit tak terkata sampai rasa nak muntah...malam ni aku gagahkan diri telan jus betik tu...siap telan tu aku nangis sorang2 sebab kena telan air sepahit tu...loya tekak tu jgn cakap la...sendawa pun rasa pahit jus betik ni...mana tak aku nangis...huhuhuhu

minum susu kambing...minum jus manggis...minum 100 plus...minum sebanyak yang aku boleh...pesan doktor kalau nak minum 100plus kena cairkan dulu...contohnya amik 1 gelas 100plus tambah dengan 1 gelas air masak dulu baru minum...sebabnya 100plus tu banyak gula...nanti akan menyebabkan darah jadi pekat & susah nak sembuh...



sebelah malam tu dua2 tapak tangan & kaki aku gatal tak terkata...perut aku pun senak sengat...baring ke...duduk ke...semua serba tak kena...suhu aku pun 39 darjah celcius mlm ni...tak boleh nak tidur langsung...

29 nov 2014
bangun bagi ngadu kat ibu tak boleh tidur sebab perut rasa senak betul...ibu tanya kenapa tak panggil dia...sakit betul mlm semalam sampai nak bergerak pun tak mampu...sebelum pergi klinik, aku makan ubat ckup2...makan cukup2...minum air cukup...susu kambing, jus mangga, jus daun betik semua aku telan dulu siap2 sebab tak nak da platelet aku turun...

hari ni amik darah lagi...aku hulur tangan kanan tp nurse kata tangan ni dah lebam kena amik tangan kiri...aku hulur tangan kiri & ckp kat nurse yg tangan kiri lagi lebam...nurse geleng kepala tengok tangan aku...so, hari ni terpaksa cucuk belakang tapak tangan pulak...nurse cakap dia pasangkan lubang tube untuk masuk air skali sebab in case kalau platelet aku turun lagi, aku kena masuk air...

alhamdulillah platelet naik sket hari ni...aku tak jadi masuk air..aku tanya doktor jarum dengan lubang tube ni nak buat pe...doktor suruh pergi cabut...aku dengan "noob"nyer tanya... "ni nak tanggal jarum ni boleh saya tarik sendiri je camtu ke? tak sakit ke?"

percuma kena gelak dengan doktor...doktor tanya simptom2 denggi kat aku...masuk part perut sakit, aku terpaksa ngaku sebab memang sakit betul...kena bebel lagi dengan doktor apasal tak pergi emergency malam tadi sebab bahaya kalau sakit camtu...doktor suruh baring & tekan bahagian perut aku...macam nak meleleh air mata sebab sakit...

aku terpaksa stay hospital...nurse masukkan air & tunggu ambulans sampai...hambik kau...siap kena naik ambulans terus ke wad kecemasan...ibu aku teman naik ambulans...mujur tak baring atas stretcher je masa ni...sampai hospital naik kerusi roda je...nak pergi tandas pun nurse bawakkan naik kerusi roda...

stay wad emergency ni la bab paling aku tak suka sebab macam2 jenis sakit & bau ubat boleh dapat...3 1/4 pin air masuk hari ni...orang eksiden, orang macam2 jenis sakit semua ada kat sini...nasib baik tak berdarah2...dua orang kena iring polis...meracau2 sampai doktor terpaksa kasi ubat penenang...kalau tak pening aku tengok...


berjam-jam aku tunggu untuk tau aku kena masuk wad mana sebab doktor yang bertugas bahagian denggi x dapat turun wad emergency lagi sebab banyak kes denggi kat hospital ni...doktor tu terpaksa round wad dulu...jenuh weyh tunggu...dalam kol 9 tu baru dpt masuk 'suite' percutian aku...

wad bunga raya - level 9 - katil 17...sweet seventeen lagi haaa...
sebilik 4 orang..2 melayu, sorang cina, sorang india...

aku sorang dalam 'suite' ni yang tak perlu masuk air & sambung alat pe ntah...aku pun tak tahu kenapa...kau fikir cikgu je boleh bagi homework? doktor pun boleh hokkkaaayyy...semua yang masuk 'suite' ni dapat homework yg sama...


homework yang aku kena buat masa kena tahan wad...

semua orang dapat sejug air & cawan yg ada bacaan sukatan...kena minum at least 3 liter...brape banyak kau minum, kena tulis atas borang rekod...yang paling tak best, nak kencing pun kena sukat...siap ada bekas untuk sukat air kencing...siap kencing, kena rekod..tak kose aku nak amik gambar bekas nak sukat air kencing tu skali...hahaha...

30 nov 2014
kol 3 pagi dah kena kejut untuk amik blood pressure...kol 6 pagi seround lagi...tapi lagi sakit...kena amik darah lagi...lepas amik darah masuk ubat pulak ikut salur tube masuk air...sakit betul masa ni...terasa ubat tu mengalir dalam badan...macam nak cramp pun ada...doktor ada bagitahu nama ubat tapi aku x alert sebab tak nak tengok nurse inject ubat tu...takuttt...

menu sarapan sandwich telur dengan kopi O...masa ni selera aku dah nak mula up semula...so, aku rasa macam tak ckup je sarapan tu...selera raksasa aku dah nak kembali...hahaha...sampai waktu lunch cepat2 aku makan...orang kata menu hospital ni selalu tawar..tapi aku rasa ok je...lauk ayam masak kurma lagi tu haaa...


minum petang pun sandwich lagi dengan kopi O lagi...abes aku ngap...dinner pun sampai awal hari ni...abes jugak aku ngap...lauk ikan kerisi masak asam ngn sayur...bila adik aku call bagitau dah otw nak dtg melawat, dia tanya aku nak makan apa2 tak...selamba aku order KFC...siap request nak burger double zinger mcm dalam iklan..hahaha...

family aku sampai, terus aku ngap burger KFC tu...ibu tanya lauk tak sedap ke (sambil jenguk tray makanan aku)...aku cakap ok je tapi sikit sangat...x ckup...hahaha...ibu siap cakap aku sakit pun tak macam orang sakit...selera tetap besar...doktor & nurse pun terkejut tengok..tapi doktor xde la halang ke hape...siap suruh makan banyak2 lagi untuk naikkan semula blood pressure aku...mmg blood pressure aku low btl masa ni...duduk lama sket bila nak bangun x boleh bangun cepat2 terus...kompem jadi gelap pandangan nanti...

bila dah makin malam, sakit pada kawasan perut dah makin lega...terasa lagi sakit tu tapi x seberapa sangat da la...ibarat kena gigit semut...hehehe...sembang2 dengan doktor yang datang observe malam tu...tanya dia bila boleh keluar...kebosanan melampau dah ni hidup dalam wad ni walaupun dapat wad yg paling selesa kat hospital ni...doktor bagitau kalau perut dah tak sakit lagi & blood pressure aku okay pagi esok, baru boleh discharge...

doktor bgtau sebenarnya, sakit kat bahagian perut tu petanda ada radang pada hati...sebab tu aku kena tahan wad supaya doktor boleh pantau keadaan aku...no wonder la malam yang aku rasa sakit yang teramat tu, bahagian perut agak keras la jugak...

malam ni dalam wad tu aku je kot yang x rupa macam orang sakit...gigih aku telan air & makan sebanyak yang boleh sebab nak discharge esok punya pasal...orang lain dalam wad bersambung wayar lagi..aku sorang je yg dah bebas wayar...aku nak sambung rehat kat rumah...xmo da tambah satu malam lagi kat sini...

1 disember 2014
cam bese la pagi2 buta kena kejut utk cek blood pressure, amik darah and then masuk ubat sekali lagi...biru dah dua2 tangan aku kena cucuk...part masuk ubat paling aku tak suka...excited tunggu doktor datang observe pagi ni...

pagi ni blood pressure aku tak bape memuaskan pun sebenarnya...sampai doktor tanya selalu blood pressure memang macam ni ke? mana la aku nak ingat sebab jarang benor cek...lastly doktor assume ni memang blood pressure aku lepas tengok laporan perubatan aku sepanjang ada kat sini...cek perut pun dah okay...tak sesakit macam mula2 datang sini...platelet pun makin naik setiap kali blood test...


so, dengan itu, doktor bagi aku discharge hari ni...hoorrraaayyyyy!!!!terus sms ibu bagitau dah boleh discharge tengah hari tu...siap pesan bawakkan makanan lagi haaa...dasar selera raksasa betul...hahaha...lunch pun lambat sangat sampai hari ni...saje je tau nak dera aku kelaparan...nasib baik ibu datang rescue cepat...

doktor yg last observe ni doktor lelaki cina...entah apa nama dia aku pun dah lupa tapi kelakar betul dia ni...doktor ni xde la fasih sangat cakap melayu...lambat sket dia nak dapatkan perkataan yg sesuai utk sampaikan pada kita...memandangkan tiga pesakit pertama (termasuk aku) adalah melayu & india, so, dia pun cuba bercakap dalam bahasa melayu...kadang2 aku speaking omputih sket ngn dia sebab tengok dia mcm susah2 je nak cakap tapi dia tetap reply dalam bahasa melayu...wa salute you doktor...


pesakit last yg dia cek ialah auntie cina...sebab dah speaking melayu ngn 3 orang pesakit, tak pasal-pasal ter'speaking' melayu jugak dengan auntie tu...ntah kenapa sampai kat auntie tu lagi terbelit doktor tu nak bercakap..bila dah terbelit tu baru dia sedar yg dia boleh speaking mother tongue dia dengan autie tu...satu wad tergelak skali dgn nurse tengok aksi doktor tu...

tengah hari tu aku dah boleh discharge..tapi 8 hb kena follow up cek darah sekali lagi untuk pastikan darah aku dah clear dari denggi...since aku xdpt dtg 8hb tu, mintak ngn doktor utk dtg lebih awal...nasib baik boleh...xde pape bayaran yang dikenakan masa nak keluar wad tu sebab nurse kata pengecualian bayaran untuk kes denggi...


2-4 disember 2014
merehatkan badan sepenuhnya kat rumah...lega rasanya dapat balik rumah...dekat seminggu lebih selera makan aku hilang sebelum ni...lepas keluar wad ni, selera makan membuak2 betul...aku memang x kisah sangat pun kalau berat aku naik sebab aku tau memang susah pun nak naik...hahaha...sebelum masuk hospital tu berat aku 45kg...masuk air smpai 3 1/4 pin air terus mendadak jadi 46.5kg...


abeskan novel ni seketul...citer best...konflik yang berbelit sangat...memang tak boleh nak expect pe yang akan jadi untuk next chapter...

makan, minum, tido...tu je lah kerja aku 3 hari ni...sebab dah trbiasa banyak tido masa kat wad barangkali...tu yg keje nak membuta je...lagipun bdn aku memang still rasa penat lagi masa ni...tu yg tido je...tapi, solat dah tak yah duduk cam sebelum ni..

5 disember 2014
follow up kat klinik kesihatan...for sure kena amik darah lagi...MA ni pun banyak bunyik kenapa datang awal sangat sebab sepatutnya kena datang 8hb...doktor kat hospital sana dah bagi green light kot utk datang hari ni...


nak amik darah ni pun sekian lagi masalah...sebab dah tinggal 4 hari dengan arena amik darah ni, maka ketakutan pada jarum suntik tu datang balik...sebelum ni pun takut jugak tapi sebab dah hari2 kena, dah macam lali agaknya...

aku hulur tangan kanan untuk kena cucuk...
MA : tangan ni lebam...hulur tangan kiri
aku : tangan kiri lagi la lebam (sambil tunjuk tangan kiri yg memang biru lagi)
MA : (geleng kepala)..bagi tangan kanan balik..nak amik darah kat belakang tapak tangan...
aku : lebam lagi ni (sambil hulur tangan kanan pulak)...hari tu masuk air ngn ubat dari sini..
MA : (geleng kepala lagi) teruk betul lebam awak ni..belakang tapak tangan kiri x pernah cucuk lagi kan?
aku : belum...situ je clear lebam..
MA : haaa...mari sini tangan tu...saya amik darah dari sini sebab tempat lain semua lebam lagi... 

MA tu pun siap2kan alatan untuk amik darah..aku tengok jarum tu je pun dah kecut perut tiba2...takut ooooiiiii...

MA : laaa...apasal susah sangat darah ni nak keluar...awak relax...jgn takut sangat...lembut2kan sket tangan tu...
aku : (lekaih la MA wei...sakit + takut dah ni tengok jarum tu.....)

rasa nak nangis tahan sakit sebab memang agak lama untuk pastikan darah tu keluar secukupnya...kalau dah takut tu memang pucat sket...tu pasal darah susah nak keluar kot...

result blood test kali ni platelet aku mencanak naik sampai 600++...walhal bacaan normal range 150-400...cuak jugak aku sementara tunggu turn jumpa doktor ni...ye la...takut jugak kalau2 terpaksa admit wad semula...sampai turn aku doktor cek semua simptom denggi dah clear...aku pun tanya la jugak x bahaya ke platelet aku sampai 600++ tu...sape nak kena admit wad skali lagi kan...curious jugak nak tau kenapa sebab last cek sebelum keluar hospital bacaan platelet baru 200++...

doktor pun bagitau yang perkara ni normal untuk orang2 yang baru nak recover dari denggi...fuuuuuhhhhh....lega beb! bak kata doktor tu, buat masa ni platelet tu tengah berlumba-lumba nak bertambah lepas dah hilang banyak sangat sebelum ni...at one point nanti, platelet ni akan jadi stable semula...kena banyak2kan minum air lagi...

sekian dari level 9 wad bunga raya katil 17 hospital sultan haji ahmad shah a.k.a hospital temerloh...salute dengan doktor & nurse yang kerja siang malam..sepanjang 3 hari 2 malam kat sini, aku tengok outfit yg doktor pakai tak bertukar lagi untuk 2 hari pertama aku kat sni..on-call la gamaknya...nurse tak tahu la on-call jugak ke x sebab dorang pakai uniform tapi aku rasa sama je kena on-call barangkali sebab tengok mata nurse pun dah macam panda dengan eyebag besau...hari ke3 tu baru nampak doktor tu pakai outfit lain...

jaga persekitaran korang semua supaya bebas denggi...kemain panjang entri ni...hewhewhew...

see ya!

Sunday, December 14, 2014

resepi : udang goreng kunyit

sebenarnya aku sendiri tak tahu nak letak nama apa untuk resepi ni..
asalnya aku niat nak buat paprik tapi entah macam mana boleh terlupa metadologi nak baut paprik...
capai henpon konon2 nak google resepi tapi henpon habis bateri pulak..
nak bukak laptop semata-mata untuk google resepi?
memang tak la...abes aku merewang mengadap benda lain nanti...



so, kesudahannya, aku masuk segala yang aku rasakan sesuai...
gedebuk gedebak semua bahan...
maka jadilah masakan ni...
kira resepi hentam sajalah labu...
tapi dun worry...
rasa memang best...
aku nak hentam pun xde la main hentam keromo je...
kalau aku main bedal hentam ntah pape ni, masuk masterchef kompem nak ujibakat pun x lulus...
hahahaha.. *tetibe je*

resepi ni aku buat untuk 2 orang makan je...tak boleh buat banyak sebab aku allergi makan seafood...


bahan-bahan :
15 ekor udang
1/2 bawang holland (potong bulat2)
3 ulas bawang putih (hiris)
5 ulas bawang merah (hiris)
1 cm halia (hiris)
sebatang serai (ketuk)
5-6 helai daun limau purut (hiris halus2)
cili boh
sos tiram
cili padi (tumbuk)
serbuk kunyit
garam
minyak masak

cara-cara :
1 -  gaul udang dengan serbuk kunyit & garam secukup rasa.
2 - panaskan minyak secukupnya untuk menumis bawang putih, bawang merah, halia, cili padi (kalau suka pedas) serai & daun imau purut. tumis hingga bawang jadi sedikit layu.
3 - masukkan 1-2 sudu sos tiram. kemudian, masukkan 1 sudu cili boh.  gaul sebati.
4 - masukkan bawang holland & gaul hingga separuh layu.
5 - masukkan udang. masak sehingga udang bertukar warna kemerahan. tak perlu masak dengan api terlalu besar atau masak terlalu lama sebab akan mengurangkan kesedapan rasa udang.
6 - siap untuk dihidang.

selamat mencuba!
sekian dari dapur Chef Miss S yg berkepul-kepul asap!

resepi : jeruk mangga asam boi

giler viral betul jeruk mangga asam boi ni...
mula2 tengok orang post kat FB, mau meleleh air liur tengok...
mau x meleleh kalau dah aku ni memang peminat tegar jeruk mangga...
tapi yang tak tahan tu, mostly yang menjual tu nak kena pos bagai...
aku siap usha mana2 online seller yang boleh COD dekat dengan rumah aku...
aduilaaa....
mana mampu kau nak tahan...



dah macam masuk level orang pregnant yg mengidam gamaknya...
kesian la siapa yang kawen dengan aku nanti...
tak ke naye kalau dibuatnya aku mengidam benda yang susah nak dicari...hahaha...
tak termampu rasa nak menahan keinginan yang terlalu membuak-buak ni...

sampaikan best friend aku yg tengah study kat jepun tu pun boleh whatsapp kat aku mintak jeruk tu...
kesian dia...
dah ler kat sana memang susah nak dapat buah mangga...
last2 aku cadang kat dia buat guna epal hijau je dulu wat kontrol gian ke mangga tu...
yang tu lagi la super duper kesian...





see..kesian member aku kat jepun nun haaaa...
makanya, aku yang nak ke jepun ni pun bawakkan la mangga & segala bahan untuk buat jeruk mangga asam boi ni haaaa...
story jepun lepas ni kita hapdet...


jeruk mangga asam boi made in japan oleh member aku...

dah memang jenis aku sekali aku dah nekad kata aku nak, aku akan pulun bagi dapat...
tu mujur aku kata nak...buat aku kata tak nak, toksah dok pujuk la...kalau berjaya buat aku berubah jati pun mujur sangat la...

berbalik dengan kisah mangga asam boi ni...
dek kerana terlalu viral jeruk ni, maka aku pun google lah resepi si jeruk mangga asam boi ni...
chehhhh!!!! senang sangat nak buat....hahahaha...
kalau aku beli online tu memang kompem aku menyesal kalau tahu resepi ni..

orang tak reti memasak pun boleh buat asalkan reti nak kupas buah mangga...hahaha...
serius tak tipu...senang sangat!

bahan-bahan :
3 biji buah mangga
sepeket asam boi
serbuk asam boi
cili padi
garam
gula

cara-cara :
1 - Kupas mangga & potong ikut saiz yang korang suka.
2 - Masukkan bahan2 lain..gaul sebati.
3 - Ada sesetengah asam boi ni agak masin...so, tak yah dah la bubuh garam. Cili padi tu letak la ikut level kepedasan yang korang suka. Gula tu pun kalau nak letak dalam satu or dua sudu pun dah ckup..bagi aku function gula tu untuk control level kepedasan je..
4 - dah siap gaul semua bahan tu, simpan dalam bekas tertutup & letak dalam freezer lebih kurang 2 jam. siap untuk dimakan! kalau nak makan terus lepas gaul semua bahan tu pun okay jugak tapi lagi best kalau makan sejuk2..nak lagi cepat bubuh dalam bahagian freezer...memang walllahhh!

selamat mencuba!


Copyright (c) All Right Reserved by garisanhorizon.blogspot.com