G.E.N.G

nuffnang

Monday, May 27, 2013

resepi : ikan masak kicap

yeahhhhh...
kehidupan sebagai org bujang ni, suma benda mau simple lg ekspress...
so, aku nak share la sket resepi2 cap ayam ni...
hahaha...
sebab pe cap ayam??
sebab mudah amat utk bikin...

bahan-bahan :
ikan beberapa ekor (ikut suka korang nak guna ikan pe...tapi aku suka ikan kembung)
serbuk kari
garam
bawang besar 1 ulas
bawang putih 6 ulas
halia 2.5 cm
serai 1 batang
lada (ikut tahap kepedasan yg korang nak)
minyak masak
sos tiram
kicap lemak manis

*bawang bergantung korang punya ikan banyak mana...aku guna 3 ekor ikan kembung saiz besar...*

cara-cara :
1 - lumurkan ikan dengan serbuk kari & garam secukup rasa. pastu gorengkan sampai garing...jgn bg hangus sudah...
2 - hiris bawang nipis2. Halia ngn serai kasi tumbuk tp jgn smpai hancus.
3 - panaskan minyak secukupnya utk tumis bahan2 dlm langkah 2. lg masyuk kalau amik je minyak lebih goreng ikan tadi.
4 - tumis bawang, halia, serai & lada smpai agak2 naik bau & layu sket.
5 - pastu, masukkan lbh kurang 2 sudu sos tiram. kacau jgn bagi hangit. pastu baru masukkan kicap secukupnya.
6 - tambah air sket kalau rasa pekat sgt. pastu masukkan ikan yg da digoreng tadi.
7 - gaul sebati. tambahkan sedikit garam kalau rasa tawar.
8 - siap utk dihidang! voila!


p/s : kalau nak hidang, serai tu jgn ler dibubuh skali dlm mangkuk...lagi2 kalau hidang utk mak mertua...wakakaka...buruk benor ghupenyer...hahahaha...

No comments:

Post a Comment

Copyright (c) All Right Reserved by garisanhorizon.blogspot.com